Om Viltbasen:


Som et resultat av utarbeidelsen av viltplan for Sarpsborg, har kommunen registrert alle observasjonene i en viltbase. Denne databasen, som er utviklet av firma Naturkart DA, har viltnemnda etter at viltplanen ble trykket, fortsatt å registrere alle nye observasjoner i. Derfor inneholder viltbasen en unik oversikt over kommunens viltområder, og målsettingen er at dette arbeidet skal fortsette. Vi er derfor avhengige av at innbyggerne rapporterer observasjoner til viltnemndas sekretariat, landbrukskontoret. Det viktig å bringe opplysninger fra kjentfolk og observasjoner videre til viltnemnda eller til nemndas sekretæriat.
I sin behandling av viltplanen, bestemte bystyret at planen skal rulleres en gang i valgperioden. Viltnemnda hadde derfor tatt sikte på å rullere viltplanen i løpet av 1998, men bystyret har ikke sett seg i stand til å prioritere dette arbeidet med nødvendig økonomisk bevilgning og viltnemnda mangler middler for å gjennomføre en rullering av viltplanen. Vi har fortsatt håp om å rullere planen de nærmeste årene.

Vi har etterhvert bygget opp et nettverk av observatører rundt om i kommunen, men er fortsatt interessert i flere observatører. I arealplanleggingen kan da ansvarlige for planleggingen, sjekke ut med viltnemndas sekretariat hvilke hensyn som må ivaretas i det aktuelle området.

Ønsker du å bidra med opplysninger kan du hente skjema for innrapportering av viltopplysninger elektronisk her.

Opplysningene i viltbasen, er untatt offentlighet med henvisning til Lov om offentlighet i forvaltningen av 19 juni 1970 nr. 69, §5 og § 6 pkt.2c . Det legges stor vekt på å beskytte sårbare arter og biotoper mot ulovlig og uvettig forstyrrelse og ødeleggelse. Særlig utsatt her er rovfuglreir, tiur- og orrfuglleiker, hekkeplasser og yngleplasser for truede arter. Våre informanter skal føle seg sikre på at opplysningene ikke kommer på avveie. De skal brukes til å gjøre kommunen bedre i stand til å ivareta sitt ansvar, slik det er beskrevet i Lov om viltet.


Noe av hensikten med viltbasen, er at kommunens planleggere skal kunne undersøke om det er spesielle vilthensyn som må ivaretas ved omdisponering/utbygging av områder. Planleggeren kan da kontakte viltnemndas sekretariat, landbrukskontoret og be om uttalelse for det aktuelle område. Sekretariatet har flere muligheter for å søke i viltbasen på det aktuelle området, bl.a. ved å søke på kartreferanse eller over et eller flere rutenett. Da vil man få en oversikt over alle registrerte viltobservasjonene i aktuellt område. Man kan også få en "vekting" av viltartene, ut fra hvor sårbare den enkelte art er.
Når vi legger viltlovens definisjon av vilt til grunn, sier det seg selv at behovet for å kunne ivareta viltets leveområde er vanskelig og det vil ofte oppstå konflikt, men viltbasen har gitt kommunen en bedre mulighet til å ivareta sitt ansvar for biologisk mangfold.

[Tilbake til hovedsiden]

Sideansvarlig: Thor Pinaas
Disse sidene informerer om Viltnemnda og dens virksomhet, men Viltnemnda er uten ansvar for mulige feil eller mangler på disse sidene.