Ulv i Sarpsborg

kartSarpsborg kommune er nå blitt vertskommune for et ulvepar. De første observasjonene fikk vi inn i 1996 og de ble vel på det tidspunktet ikke alltid tatt for helt troverdige observasjoner, men etterhvert lykkes det å verifisere spor av ulv.
Det skulle vise seg at dette var en tispe, som vinteren 1998 begynte å markere revir i grenseområdene mellom Tune i Sarpsborg, Våler og Skiptvedt kommuner. Denne ulvetispe kom i brunst på ettervinteren 1999. Det har også vært meldinger om ulv i Onsøy i Fredrikstad, Råde, Moss og Hobøl. Reviret til denne ulven dekker et stort område av sentrale strøk i Østfold.
Trykk på kartet for større format.


spor

Den 12.03.99 var det mulig å dokumentere at vi hadde innvandring av en ulv til som kom nord- og øst fra. Sporene ble først observert i området ved Furuholmen, nord i Varteig. Rakkestad viltnemnd baksporet dette dyret, og klarte å følge sporene østover mot Rv. 111. Gjennom Sarpsborg ble dyret sporet sydover langs Glomma og dyret svømte over ved Munkholmen og over til Tune. Her ble dyret sporet videre over Tunehalvøya og over isen på Mingevannet og til Rv. 114, hvor vi mistet dette sporet.

(trykk på kart over)

Fra tidligere har vi hatt teorier om at vassdrag var naturlige hinder for ulven, men observasjonen av at ulven svømte over Glomma og senere observasjoner av kryssing av Ågaardselva, bekrefter at ulven ikke er hindret av vann eller vassdrag. Den svømmer gjerne i vann.

Dagen etterpå ble det registrert spor av to dyr som gikk i følge. Vi har vanskelige sporingsforhold med lite snø i Sarpsborg og først neste helg var det kommet så mye nysnø at ny sporing kunne skje. Nå kunne vi registrere at dyrene fortsatt gikk i følge og at de markerte revir. I området ved Holleby kapell var det sportegn på at parring kan ha funnet sted, et område på ca. 3-4 m sirkel, var tettpakket med spor på et jorde. Ingen av dyrene hadde vært overende, så det var ikke spor etter lek eller slosskamp. Det store spørsmålet er om hannen kom tidsnok, da det er ca. 14 dager siden det ble observert blod i urinen fra tispen.

 

Fra å ha hatt sporadiske meldinger om ulveobservasjoner i ca. ett år, begynte meldingene å komme inn oftere. I perioden mars til juni hadde vi mange observasjoner og kontroll av sportegn. Revirgrensene til dette paret er meget vidt. Paret er registrert i flere kommuner og går mellom Sarpsborg, Våler, Råde, Skiptvedt, Hobøl, Spydeberg mf.

Den siste tiden (mai - juli -99) har imidlertid hjemmeområdet vært forholdsvis begrenset til områdene rundt kommunegrensen mellom Sarpsborg og Våler.


Etter dette har vi hatt flere synsobservasjoner av ulv og flere av disse er blitt verifisert ved sportegn i grusveier og på jorder. Ulv er nå registrert regelmessig i Sarpsborg over lengre tid. Siden mars mnd. har observasjoner og sportegn vist 2 dyr som går sammen, men i mai/juni var det kun observasjoner av en ulv om gangen. I mitten av juni ble begge dyrene observert sammen igjen, og sportegn verifisert.

Det som er meget spennende nå er selvfølgelig spørsmålet om ulven har ynglet. Foreløpig vet vi ikke svaret på dette , men har en klar formening om hvor dette har skjedd om så er tilfelle. Nærmere undersøkelser av området er ikke foretatt, i frykt for å forstyrre ulven, men vi regner med at vi snart vil få beskjed om yngling har forekommet.



18.08.99 SISTE NYTT:: :[Ulvevalper verifisert. Les i SA.]
Det er nå fastslått at ulveparet vest for Glomma har ynglet. Viltforvalteren i fylket har nå verifisert at yngling har foregått. Det er funnet sikre tegn på at ulveparet har ynglet i grenseområdene mellom Sarpsborg og Våler kommune. Imidlertid har nå ulveparet flyttet valpene til et annet sted. Dette kan ha skjedd fordi det har vært forholdsvis stor trafikk til dette område av personer som har hatt til hensikt "å passe på" ulvene. Det har kommet inn meldinger om ulikt antall valper som er observert og etter meldingene er det minst 5 valper i kullet. Hvor stort kullet er, kan ikke fastslås nøyaktig før vi får sporsnø til vinteren. Etterhvert som valpene nå vokser til, vil vi oppleve at de utvider bruken av reviret, ikke minst fordi behovet for mattilgang har økt, og vi forventer å få inn meldinger om observasjoner av enkeltulv og deler av flokken over store deler av området som ulvetispen tidligere er observert i gjennom 1998 -99.

01.10.99 En av ulvevalpene ble i dag påkjørt i Svindal. (Se oppslag) Ulven hadde så omfattende skader så veterinær beordret avliving. Nødvendige prøver er tatt av dyret fra Fylkesmannens side. Dette var en hannvalp. Dette var sansynlig også årsaken til at DN på sine rovviltsider, verifiserte at det var ulv i Østfold vest for Glomma.


30.10.99. Rapporter vi har fått inn fra elglagene under elgjakten, beskriver en synlig merkbar nedgang i rådyrbestanden i området hvor ulven ferdes. Rådyr observeres nå bare inne ved husene i dette området. Skogsterrenget som tidligere har hatt en god rådyrbestand, er nå nærmest rent for rådyr.


13.12.99 I dag lykkes det [DN] å bedøve og merke en av ulvevalpene i "vår" gruppe. Personell fra DN, Fylkesmann og det Norsk-Svenske forskningsprosjektet på ulv, har på andre dag fløyet over området på leting etter ulveflokken. Ulven ble skutt med bedøvelsepil fra helikopter og utstyrt med radiosender, og håpet er at denne vil lede forskerne til resten av flokken. Nødvendige prøve ble tatt av dyret. Man er nå spessielt interessert i å få tatt nødvendige prøver av flokkens lederhanne, disse skal brukes i en eventuellt "farskapsak". Det er fra enkelte hold reist tvil om flokken i vårt område er ekte ulver eller om det kan være kryssning mellom ulv og hund. Det er derfor viktig å få tatt prøver av arvematerialet til produksjonsdyra. Dersom det mot formodning skulle viser seg å være blanding mellom hund og ulv har DN uttalt at disse dyrene skal bort. Det er ikke ønskelig med eventuell innblanding av hund. Derfor er merking med radiosender viktig, slik at dyrene kan spores om mistanken viser seg å være riktig. I januar/februar er det ventet at enkelte individer i flokken vil begynne utvandring. Forsøk med å merke resten av flokken vil fortsette.
DN legger ut plott på kart som viser peilingen av denne ulvens bevegelser på sine web-sider.


27.01.00 I dag lykkes det å bedøve og merke alfahannen i ulveflokken "vår". Det ble tatt nødvendige prøver av dyret for nærmere analyser. Spesielt er man interessert i å slå fast om denne ulven er far til valpene og dette skal det nå være mulig å fastslå med stor sikkerhetsgrad. Det viste seg at ulven var en gammel kjenning for forskerne. Den er født i Sverige i 1998 og var merket der som valp i det såkalte Hagforskullet. Når hannen kom til Sarpsborg var han et ungdyr på ca. 11 mnd. Dette styrker misstanken om at han ikke er far til valpekullet.
Nå er den også utstyrt med radiosender: Det at en av alfadyrene nå kan peiles, vil gi forvaltningsmyndighetene ny og viktig informasjon. Denne ulven vil høyst sannsynlig holde seg i reviret og det er nå mulig å kartlegge bevegelsene gjennom året. Ulven veide 47 kg, og det ble tatt hår-, hud- og blodprøver.
Den radiomerkede tispa er idag tilbake i reviret og er i Hobøl kommune i Østfold.
Etter dette opphørte også DN`s oppdatering av kartet over ulv i Østfold av en eller annen grunn.


28.01.00 Det var miljøvernminister Guro Fjellanger som i stortinget i dag, i et svar på en interpellasjon, bekreftet at resultatene fra gentesten av bl. a. ulvevalpen som i oktober -99 ble påkjørt og drept foreligger og viste at valpekullet inneholder blanding mellom ulv og hund. Sammenholdt med det som tidligere er uttalt, betyr dette at valpekullet skal tas ut. Fjellanger sa videre at prosessen nå vil være at DN, så snart som mulig vil fatte vedtak om felling av valpekullet. Videre er det fastslått at hannen som ble radiomerket i går, tidligere er merket som valp i Sverige og fastslått å være ren ulv. Prøver av alfatispa er også fastslått til å være ren ulv. Dette betyr at hannen kom ca. 1-2 uker for sent frem til tispen i mars 1999. Da var hun allerede parret med en hund. Nå vet vi også at hannen var for ung til å kunne bedekke tispen, selv om det var spor som tydet på at han prøvde.
Siden mars har hannen vært sammen med tispen og etter valpingen vært en trofast fosterfar for valpene. Dette er interessant i forhold til alle de som har hevdet at ulvene ikke har oppvist en "naturlig" ulveadferd. Det voksne paret er stadfestet å være ulv og all adferd disse og flokken har vist inntill valpene begynte å gå på egenhånd i september mnd., har vært ulveadferd.
Når det nå gjelder forholdet vedr. ulv i denne delen av Østfold er vi i den sittuasjonen at når valpene er tatt ut, sitter vi igjen med et alfapar som er bekreftet ren ulv og dette paret er nå iferd med å markere revir og vil komme i brunst utover våren. Det er da forventet at de får et valpekull som det nå ikke lenger er mulig å trekke i tvil, er renraset. Dermed har Østfold fått tiden skrudd ett år tilbake, når det gjelder å forholde seg til bestandsutbredelsen av ulv, og man har fått bedre tid til å behandle forvaltningsplanen. Samtidig har vi dette året høstet noe erfaring om ulvens beitevaner på husdyr.


Når DN får behandlet og utstedt fellingstillatelse på blandingsvalpene, starter en uhyre vanskelig jobb med å ta disse ut av skogene, spessielt om vi ikke får mere sporsnø i vinter. Flokken har allerede tillært seg en god teknikk for å unngå helikopter ved å søke inn i tett skog, etter erfaringene ved merkingsforsøkene. Så langt er det kun en av valpene som er radiomerket. Det er heller ikke uproblematisk å skille valpene fra de voksne dyra, som ikke under noen omstendigheter skal skades. På barmark vil det være nærmest umulig å lykkes med å ta ut valpene, og dette vil kreve store ressurser.


02.02.00 DN har i dag avholdt en pressekonferanse i Oslo og offentliggjort at de har utstedt fellingstillatelse på valpene i "ulvekullet". Dette etter at det er fastslått at valpene er et resultat av en parring mellom en ulvetispe og en hannhund. DNA-analyser fastslo at valpene ikke er av "ren" rase. Det er ikke ønskelig at individene sprer seg i naturen med muligheter for videre spredning av gener fra hund. Dette kan gi negative effekter på den fåtallige ulvebestanden som finnes i Sør-Skandinavia hevder DN. Se [DNA-testen] med link til full analyserapport på engelsk.
Direktoratet for naturforvaltning gir herved fellingstillatelse på 4 -fire- hybrider, for et nærmere angitt område og tidsrom, samt på nærmere angitte vilkår. Ulvetispa og den voksne radioinstrumenterte hannen, som lever sammen med tispa og hybridene, er renraset ulv. Disse har et strengt vern og skal ikke felles. Vedtaket er fattet med hjemmel i viltloven § 26 nr 4, jf Forskrift om adgang til å innsamle egg og å felle eller fange vilt for vitenskapelige eller andre særlige formål av 23.12.1974, heter det bl.a. i DN`s vedtak
Det er fylkesmannen i Østfold som har fått fellingstillatelsen og som er ansvarlig for gjennomføringen av fellingen. Det er knyttet vilkår til tillatelsen som fremkommer i 12 punkter til denne. Tillatelsen gjelder for Østfold og Akershus og i perioden 04.02.00 - 14.04.00. DN kan når som helst trekke tillatelsen tilbake. Fylkesmannen kan tillate bruk av bil eller helikopter under fellingen.Det er gitt nærmere vilkår til bruk av våpen og krav til deltakerne på jakten.Det er kun jegere bemyndiget av Fylkesmannen i Østfold som kan delta i fellingsforsøket. Alle jegere som deltar skal medbringe originale bevis for sin deltakelse i jaktlaget utstedt av fylkesmannen.


10.02.00 Den første av 4 blandingsvalpene er i dag felt. Det fylkeskommunale jaktlaget på 10 personer lykkes i dag å felle en hannvalp i grenseområdet mellom Sarpsborg, Råde og Våler. Dyret var sammen med ulvetispa og ulvehannen som er radiomerket og en annen valp. De to øvrige valpene, inklusiv valpen "Gyro"som er radiomerket, befant seg lengre nord i Østfold. Valpen som ble felt var en stor rugg som tross sin unge alder (9 mnd.) veide det samme som en fullvoksen hann. Jakten på de øvrige valpene vil fortsette. Se også [DN`s rovviltsider]


Din Mening AS gjennomførte 2. og 3. februar en spørreundersøkelse på oppdrag av DN i Østfold, med et representativ, tilfeldig utvalg på 500 personer over 18 år. Undersøkelsen er gjengitt på [DN`s rovviltsider]
To av tre
østfoldinger er negative til ulv i fylket. 52% av de spurte tror ikke på forskerne når de sier at ulven ikke er farlig for mennsker. Kvinner er mer skeptiske til forskerne enn menn. I Sarpsborg er 24% positive til etabering av ulv, 55% negative, mens 22% har ikke noen formening. På spørsmål om man stoler på forskerne sier 30% av Sarpingene ja, 61% sier nei og 9% vet ikke. Holdninger til ulv varierer mye med kjønn, alder, bosted og politisk tilknytning. Alle ledd i forvaltningen må gå i seg selv og se hva som er gjort feil i denne saken. Miljøverndepartementet har tenkt å gjennomføre en informasjonskampanje til 2 millioner kroner, for å endre folks frykt for rovdyr. Les mer om dette på [Nettavisen] Åpenhet og nøktern, saklig informasjon om faktiske forhold, samt samarbeid med fylke- og lokale- forvaltningsledd og interesser, må til om ulven skal ha noen fremtid i Norge.


17.02.00 En arbeidsgruppe har fremmet et forslag gjennom en utredning (Utredning for DN Nr. 2000-1) om et Nasjonalt overvåkingsprogram for store rovdyr. DN er gitt i oppdrag å vedta et slikt program. Overvåkningsprogrammet har en årlig kostnadsramme på 6 mill. kroner. [Les mer på DN`s hjemmesider]


22.02.00 En ulv ble i dag påkjørt på E-6 i Råde. Ulven var sannsynligvis et av 3 dyr som tok en sau på Stomner gård i Råde tidligere i dag. Det er uklart hvor omfattende skader dyret har og om dyret er et av alfaparet som er ekte ulv eller en av vaplene som er blanding mellom ulv og hund. Fylkesmannens jaktlag ettersøker nå dyret.

23.02.00 Ulven som i går var rapportert påkjørt på E-6 i Råde, viste seg å være tispen i alfaparet som krysset E-6 sammen med alfahannen. Tispen løp inn i siden på en bil i fart og ble kastet tilbake. Begge ulvene er i dag sporet mot Skiptvedt og selv om tispen den første tiden haltet noe på høyre bakbein, virker den i fin form. Begge dyrene er observert på kort avstand i dag, og alt tyder på at ulven har klart møte med bilen bra. Det tredje dyret, som antas å være blandingsvalpen, ble igjen sør for E-6 i går.

En voksen elg er funnet slått av ulv i Tune i Sarpsborg. Dyret ble tatt for ca. 5 - 8 dager siden og det var spist endel på dyret. Nærmere undersøkelser av dyret er ikke foretatt, fordi man ikke ønsker å sette igjen for mye "menneskespor".

Den radiomerkede blandingsvalpen "Gyro" har den siste tiden oppholdt seg stabilt i området ved Elvestad, men var onsdag 16.02. igjen på vei mot Nesodden. Etter dette har man mistet peilesignalene fra dyret. Om senderen har sluttet å virke eller om "Gyro" har vandret ut av området, er usikkert for øyeblikket. Man har søkt med fly opp til Lillestrøm og begge sider av Oslofjorden, uten peileresultater og søket fra fly vil fortsette de nærmeste dagene for å finne svaret på dette. Likeledes er det usikkert om "Gyro" er ensom eller i følge med den siste blandingsvalpen.


06.03.00 Ca. kl. 16:30 i kveld lykkes det Fylkesmannens jaktlag å felle en ny blandingsvalp. Fellingen skjedde i Sarpsborg kommune, nærmere bestemt i Agnaltområde i Tune. Dyret var av hannkjønn, veide 39 kilo og var den blandingsvalpen som den siste tiden har fulgt alfaparet i flokken. Jaktlaget har hatt en utrolig vanskelig oppgave med å følge dyrene. De har vært tett på flere ganger, men man må være 100% sikker så ikke noen av de "renrasede" ulvene blir skadet, derfor må denne operasjonen nødvendigvis ta tid. To dyr befinner seg fortsatt lengre nord i fylket. Fellingen av denne valpen lykkes ved bruk av den gamle lappetøy-teknikken, ved at jegerne lykkes å ringe dyrene på den sparsomme snøen, samtidig som en line med lappetøy ble lagt ut.
Det har fortsatt ikke lykkes å få kontakt med radiosignaler fra den radiomerkede valpen "Gyro", tross søk fra fly.


15.03.00 Hele det sørlige østlandsområdet er nå avsøkt med fly, uten at radiosignaler fra den radiomerkede blandingsvalpen "Gyro" er funnet. Fylkesmannens jaktlag har heller ikke noen klar formening om hvor de to gjennværende blandingsvalpene kan befinne seg for øyeblikket. Alfaparet har de siste par dagene oppholdt seg i Sarpsborg, i grenseområdene mot Råde, Våler og Skiptvedt. Dette paret er nå alene, og det er stor sannsynlighet for at tispen nå er bedekket. To nye ulver er registrert i Eidsberg, en hann og en tispe.
Søndag den 5. mars ble et ulvelignende hundedyr avlivet i Värmland i Sverige etter en påkjørsel, cirka 8 kilometer nord for Kristinehamn. Nærmere undersøkelser kan avgjøre om dette kan være en av blandingsvalpene fra våre områder. Avstanden over til Sverige er ikke stor, med tanke på dyrenes tidligere vandringer.

16.03.00 Gunnar Glöersen ved Svenske Jegerforbundet sier til oss i dag at det er lite trolig at det er noen sammenheng mellom våre blandingsvalper og det dyret som ble avlivet i Värmland. Dette dyret (tispe) veide bare 25 kg. og også utseende fraviker fra "våre" dyr.


Det skadinaviske ulveprosjektet SKANDULV har lagt ut peileresultater på noen av de forskjellige ulven. Her kan de forskjellige ulvegruppers bevegelser følges. Sidene vil bli oppdatert etterhver som peilingen blir foretatt. Sidene inneholder også mange andre opplysninger. Fortsatt mangler informasjon om ulvene i våre områder og DN har ikke oppdateret sine sider med peileresultater av ulv i Østfold siden 29.01. Når informasjon om ulvenes bevegelser ble lagt ut på internett opplevde DN et stort besøksoppsving på sine sider, men for tiden er det lite nytt å finne der. Etter at alfahannen ble radiomerket 27.01, har informasjon om ulvens bevegelser stoppet opp.


24.03.00 Jakten på de gjenværende to blandingsvalpene trappes ned sier seksjonsleder Rune Bergstrøm ved fylkesmannens miljøvernavdeling, til vår lokalpresse. Vi har søkt igjennom store deler av det aktuelle område med fly og i tillegg er senderfrekvensen til blandingsulven "Guro" lagt inn i svensk vilttelling, uten at signaler er registrert. Da gjenstår to alternativer, enten har senderen sluttet å virke, noe som er uvanlig, eller så har noen tatt "Guro" av dage eller den er blitt drept ved påkjørsel ol. på en slik måte at senderen også er blitt ødelagt. Om dyret skulle dø naturlig, vil senderen endre signal som forteller oss dette. Likeledes om dyret har mistet senderen. Det florerer en rekke rykter om at "Gyro" er tatt av dage på ulovlig vis, at den er påkjørt og at man har slettet alle spor mm. og fylkesmannen følger opp disse for om mulig å bringe klarhet i forholdet. Hvor den siste blandingsulven i kullet befinner seg har man heller ingen formening om. Det vil ikke bli noen større organisert jakt, dersom det ikke kommer mer sporsnø eller sikre indikasjoner på hvor dyrene befinner seg.

02.04.00 Nå er det kommet litt snø og fylkesmannen gjør et siste forsøk på å felle blandingsvalpene og skaffe seg en oversikt over bastandssituasjonen i fylket. Alle tilgjengelige ressurser blir satt inn så lenge det er sporsnø. Ulveforvaltning på barmark er nærmest en umulig oppgave.


06.04.00 Det er nå mye som tyder på at mysteriet rundt blandingsvalpen "Gyro" er løst. I følge media skal DN ha mottatt et anonymt brev for ca. 14 dager siden hvor det opplyses om at blandingsvalpen er skutt. Det som gjør at dette brevet kan tolkes som troverdig er at brevskriveren oppgir nummeret på senderen. Dette sendernummeret skal ikke være kjent for andre enn forskerne som utførte merkingen. Saken er under etterforskning. Fylkesmannen i Østfold ser heller ikke bort i fra at også den siste blandingsvalpen kan ha omkommet i løpet av vinteren. Denne er heller ikke observert på lenge.


28.04.00 Vår lokalpresse (SA) fastslår at fylkene på Østlandet må regne med å huse mer ulv i fremtiden. Regjeringen vil også la ulven ettablere seg i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark. Dette går frem av en soneplan som regjeringen trolig vedtar om kort tid. Planen skal ikke behandles i stortinget. Dette bekrefter direktør i DN, og fra 24.04.00 statssekretær i MD, Stein Lier Hansen overfor Dagbladet. Det nye forvaltningsregimet for ulv er straks klart for vedtak, og skal iverksettes i løpet av mai. Statsekretæren gjør det klart at store deler av østlandsområdet fra nå av må belage seg på å ha fast innslag av ulv. Foruten de nevnte fylkene vil trolig også deler av Aust-Agder inngå i ulveområdet. Ulveregimet skal prøves denne sesongen, og så vil høringssvarene fra bønder, lokalbefolkning og naturvernorganisasjoner danne grunnlag for justeringer til et permanent regime.
Det er lite trolig at regjeringen fullt ut forstår konsekvensen av hva de gjør mot lokalbefolkningen og næringsinteresser. Problemet er at saken kan vanskelig reverseres når bestandsutviklingen har kommet så langt som den er i ferd med å bli nå.


04.05.00 Regjeringen har i dag avgrenset området der ulven skal få etablere par og familiegrupper. Miljøvendepartementet la idag frem et nytt forslag til soneringsplan for ulv. Nå er Hedemark utelatt og Buskerud, Telemark og Aust-Agder er definert som ettableringsområde for ulv. Se mer på [MD hjemmesider] og se på [kart over områdene.] Norge har i dag to etablerte ulveflokker utenfor det foreslåtte forvaltningsområdet for ulv. Disse er Koppangflokken (10 individer) og Atndalsflokken (7-8 individer). Med bakgrunn i bestandsutviklingen kan det allerede til vinteren være aktuelt å ta ut disse familiegruppene, sier MD. Se også DN`s hjemmesider
Etter dette er soneområdet for ulv forskjøvet syd og vestover i landet, og de mest befolkede områder rundt Oslofjorden er nå utsett som egnet område for ulv fra MD`s side. Forbindelsen til ulvebestanden i Sverige er også blitt smalere etter dette. Et vesentlig moment i forvaltningsplanen er hensynet til sauenæringen, sier statsekretær Stein Lier Hansen på Dagsrevyen 04.05. Siden det er mye folk og forholdsvis lite sau i Oslofjordsområdet, har da myndighetene trukket en riktig konklusjon mener de. Dette vil ventelig starte en ny og opphetet debatt om norsk ulveforvaltning. Dette området langs kysten har også erfaringsmessig minst snø, slik at overvåkningen av bestandsutviklingen vil bli meget vanskelig. Lokalt har man nå mindre og mindre forståelse for hva våre myndigheter driver med. Aksjonsgruppen Kvinner for felling av ulv kaller dette voldtekt av landsbygda. Forfatteren, bonden og filosofen Tore Stubberud beskriver noe av frykten for ulv i bladet Motor i en artikkel han har kalt "ulvelandet" (23.03.00)


20.06.00 Seksjonsleder Rune Bergstrøm i fylkesmannens miljøvernavdeling i Østfold oppgir til vår lokalavis, Sarpsborg Arbeiderblad, at den totale kostnaden vedrørende radiomerking og senere jakt på blandingsvalpene i Østfold har kostet 2,1 millioner kroner. Radiomerkingen, med blandt annet helikopter, hadde en prislapp på ca. 700.000,- kroner. Her ble alfa-hannen og en av valpene radiomerket. Etter at det var tatt DNA-prøver av dyrene og det ble fastslått at dette var blandingsvalper, ble det utstedt fellingstillatelse på disse. Jakten på blandingsvalpene kostet ca. 1,4 millioner. Selve jakten kostet ca. 900.000,- og jaktlaget på 10 personer, som ble ledet av fylkesmannen i Østfold, bestå blandt annet av flere polititjenestemenn. Politiets refunsjonskrav for disse tjenestemenn beløp seg til ca. 500.000,-
Under jakten ble 2, av i alt 4 blandingsvalper felt. Disse valpene holdt følge med paret, hvor hannen var radiomerket. Den mye omtalte blandingsvalpen "Gyro" var radiomerket, og radiosignaler fra denne forsvant den 16.02.00. "Gyro" gikk ofte i sammen med den siste blandingsvalpen og ingen av disse er med sikkerhet observert etter dette. Når radiosignalene fra denne blandingsvalpen forsvant, hadde jaktlaget en håpløs oppgave å drive jakt på barmark.


26.06.00 Soneringsplan for ulv på høring. Forslaget er lagt til grunn for forvaltningen i beitesesongen 2000. Samtidig sendes forslaget på høring med sikte på endelig behandling i Regjeringen i løpet av år 2000. Høringsfristen er 13. oktober. Se høringsbrevet og liste over høringsinnstansene på hjemmesidene til Miljøverndepartementet Det er også mulig å avgi uttalelse elektronisk.


31.07.00 Miljøvernminister Siri Bjerke om norsk ulveforvaltning. For ulvens del betyr det en levedyktig stamme med 8-10 familiegrupper i Sør-Skandinavia. Samtidig skal vi i størst mulig grad legge til rette for bufehold og utmarksnæring. Konfliktene vil alltid være der, men når vi nå skal over på en mer aktiv forvaltning, skal konfliktnivået ned. Les mer på Nationen`s sider.


25.08.00 SKANDULV slår fast at det er stor sansynlighet for at paret i Skiptvedt / Våler / Sarpsborg har ynglet i år også. Peileresultater viser dette. Ryktene om antall valper varierer fra 5 til 10. Imidlertid er dette ikke verifisert, men sikre kilder viltnemnda har snakket med forteller om observasjoner av minst 4 valper. Dette er kilder viltnemnda fra tidligere har god erfaring med. Årets kull er ikke født i Sarpsborg, men noe lengre nordøst i fylket. Vi avventer nå mer informasjon fra forvaltningsmyndighetene og forhåpentlig begynner snart DN å legge ut peileresultater fra Ulven i Østfold igjen. Valpene er nå med på lengre og lengre turer og vil snart være en del av flokken.


11.09.00 NJFF i samarbeid med SKANDULV har opprettet en telefonsvarer som forteller hvor siste peiling av ulv i Østfold er gjørt. Ulven blir peilet 2 til 3 ganger i uken og alltid på fredager. Fylket er oppdelt i navngitte soner, slik at man må ha tilgang til kartet for å se i hvilken sone ulven sist ble peilet i. Kartet kan lastes ned på NJFF linken ovenfor og der er også telefonnummer oppgitt. Tilsvarende ordning er det også for ulveflokkene i Aurskog-Hørland og Finnskogulvene. Telefonen er opprettet med støtte fra DN og Fylkesmennene. Vi håper nå at peiledata kan presenteres på kart, eksempelvis hver måned, slik at vi ser hvordan ulven har brukt reviret over tid. Det har vi mye å lære av og burde klart være en av DN`s oppgave. Les også mer på DN`s sider.


18.09.00 Jakten er i gang og denne helgen har ulven tatt flere hunder i Østfold. Her er hva Moss Dagblad skriver. Hundeeieren er sterk kritisk til ulvetelefonen som kun gir melding om hvor lederulven i flokken sist bli peilet. dette er for dårlig mener jegere. Se Moss Dagblad


19.09.00 Rådmannen i Sarpsborg fremmet i sin innstilling til "Differensiert forvaltning av ulv i Norge - høringsuttalelse" at Sarpsborg skal inngå i forvaltningssone for ulv. Dette skaper stort engasjement i befolkningen. Les mer i Sarpsborg Arbeiderblad.
Rådmannens innstilling:
1. Sarpsborg kommune legger til grunn stortingets premisser om at vi skal ha ulv i Norge. På bakgrunn av dette og for å redusere konfliktnivået i områder med utstrakt utmarksbeiting støttes forslaget om en differensert forvaltning av ulv.
2. Ut fra en totalvurdering av hvor det er minst konfliktfylt å ha ulv i Norge mener Sarpsborg kommune at Østfold kan være et forvaltningsområde der ulven gis et relativt strengt vern selv om dette vil medføre ulemper. For å redusere konfliktene må følgende betingelser legges til grunn for å ha familiegrupper av ulv i fylket:
* Ulv som har en "avvikende adferd" f.eks. individer som har lært seg å kryssse gjerder, eller individer som vurderes å være problematiske i forhold til mennesker må kunne felles. Det må avsettes tilstrekkelig ressurser til felling av slike problemindivider.
* Det må åpnes for lisensjakt på ulv også i Østfold slik at dyret generelt forbinder mennesker med fare.
* Det må avsettes tilstrekkelige ressurser til bestandsregistrering, felling av problemindivider, informasjon og forebyggende tiltak som nødvendig gjerding og utvida tilsyn.


19.09.00 Sarpsborg viltnemnd behandlet saken "Differensiert forvaltning av ulv i Norge - høringsuttalelse" tirsdag kveld. Etter en grunndig debatt ble saken tatt opp til votering og følgende enstemmig vedtak fattet:
Sarpsborg kommune gå i mot en differensiert forvaltning av ulv i Norge. Dersom man velger å gå for en differensiert forvaltning, vil kommunen gå i mot at Sarpsborg skal være en del av denne forvaltningsonen.
Dersom ulven skal tolereres i Norge må det jaktes på den over alt hvor den er, og spesielle forvaltningssoner må frarådes.
Stortinget bør benytte muligheten til å behandle Rovviltmeldingen (Stmeld.nr. 35) på nytt, i lys av de nye erfaringen vi nå har med ulv i Norge.
Rådmannens innstilling fikk ingen stemmer og falt.
Saken går nå videre til formannskapet som i sitt møte 28.09.00 vil beslutte hva Sarpsborg kommune mener om saken.


27.09.00 En ulvevalp på 4-5 mnd. ble i dag funnet forkommen ved et jorde ved Mørk gård i Spydeberg. Valpen var sterkt avmagret og nærmest bevistløs. Veterinær ble tilkalt og denne konstaterte at ulven måtte avlives. Valpen er bragt inn for obduksjon og nærmere undersøkelse. Se nærmere omtale og bilde på DN`s rovviltsider.
En hannulv ble også påkjørt og drept i Aurskog - Høland i helgen. NINA venter også på denne for undersøkelse. Se NRK.


28.09.00 Sarpsborg formannskap behandlet i kveld "Differensiert forvaltning av ulv i Norge - høringsuttalelse" Formannskapet fulgte viltnemndas holdning og gikk i mot rådmannens forslag til differensiert forvaltning av ulv. Formannskapet fattet følgende vedtak:
1. Sarpsborg kommune går i mot en differensiert forvaltning av ulv i Norge. Dersom ulven skal tolereres i Norge, må det jaktes på den over alt hvor den er, og spesielle forvaltningssoner må frarådes.
2. Sarpsborg kommune vil anmode Statens Dyrehelsetilsyn om å fremme krav overfor Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet at fredning av ulv opphører. Det settes ikke opp ulvegjerder innenfor kommunens grenser.
3. Stortinget bør benytte muligheten til å behandle Rolvviltmeldingen (st.meld. nr. 35) på nytt, i lys av de nye erfaringene vi nå har med ulv i Norge.

Det var bare SV som stemte i mot vedtaket, se omtale i Sarpsborg Arbeiderblad


10.10.00 En elgjeger opplevde å få en ulveflokk på 2 voksne og 3 valper på post. De forfulgte en elgokse som elgjegeren felte under elgjakten. Se oppslag i Indre Smaalenene.
Det er også registrert en merkbar endring av holdningene til lokalbefolkningen som er beklagelig. Forleden ble det funnet en avkappet labb på trappen til en lensmannsbetjent i Auskog-Høland, angivelig fra ulv. Noe som er et signal på at noen tar saken i egne hender. Økokrim etterforsker saken. Se oppslag i Indre Smaalenene.
Videre kan det fortelles at ulveforskerne føler seg truet på livet i området i følge Indre Smaalenene . Medarbeiderne har blitt truet med kniv, anonyme trusler og dynamittsprengninger, sier Olof Liberg på Grimsø forskningsstasjon til Nya Wermlands-Tidningen. I Sverige har vi ingen slike problem. Forskjellen på Norge og Sverige er stor. I Värmland, for eksempel, har vi et hyggelig samarbeid med jegerne. Men i Norge går det nesten på livet løs. En medarbeider som utfører ulvepeiling ble truet med kniv

Dette er alvorlige og tragiske signaler som bør få forvaltningsmyndigheter i Norge til å evaluere sitt forvaltning- og bestandsovervåkningsopplegg. Alle som er opptatt av utviklingen i naturen bør ha felles interesse for forskning og oppfølging av ulvebestandens utvikling, fordi den vil endre livet til mange mennesker i tiden fremover. Da må våre myndigheter samarbeide med det lokale forvaltningsledd og personer i lokalmiljøet. Signaler fra befolkningen må tas på alvor og ikke avfeies med avvikende holdninger og svar. Det må mer åpenhet inn i forvaltningen. Ta disse signaler alvorlig, før vi får anarki i norsk forvaltning. Da er videre forvaltning og samarbeid håpløst.


25.10.00 Fylkesmannen i Østfold vil ha fellingstillatelse på ulv. Rune Bergstrøm hos fylkesmannens miljøvernavdeling sier til avisen Sarpsborg IDAG (24.okt.00) at det er søkt om fellingstillatelse på to av valpene i årets ulvekull. Håpet er at jakt skal gjøre resten av flokken mere sky, hvis to av valpene blir skutt. Fylkesmannen tror det nå er 20 ulver i Østfold og har fått signaler på at et ulvepar kan holde på å ettablere seg mellom Glomma og Haldenvassdraget. Da får Østfold fire ulvefamilier og det er en for mye, mener Bergstrøm. Målet er at det i Norge skal finnes åtte eller ni grupper med ulv. Da blir det for mange med fire grupper i Østfold. Det blir vanlige jegere som i tilfelle får i oppdrag å skyte ulv i Østfold, opplyser Rune Bergstrøm, miljøvernsjef hos fylkesmannen til Sarpsborg IDAG.


02.11.00 DN åpner nye sider som skal informere om bestandsovervåking av ulv. Intensjonen er å komme med hyppigere oppdateringer av bestandsutviklingen. Se mer på DN`s sider DN har opprettet en ny kategori de kaller Sporing av ulv På denne siden vil du finne en oversikt over alle offisielle ulveflokker og ulvepar i Sør-Skandinavia. Vedlagt vil du også finne en tabell som viser status for sporinger gjort nå etter ynglesesongen.

DN henviser også til en tabell som viser "den offisielle" bestandsvurderingen av ulv. Problemet med troverdighet er ikke blitt mindre av den grunn. Om "vår" flokk i Østfold står det at den offisielt har ynglet og besto av minst 3 individer. Noe som endret status fra revirhevdende par til ynglende flokk. Dette kunne DN fastslås etter at man fant en døende valp. Det samme inntraff i 1999, yngling i dette reviret ble ikke fastslått før DN fant en påkjørt valp i oktober mnd. . Det er imidlertid i år en rekke sikre observasjoner på minst 5 valper, og dette etter at den første valpen ble funnet døende. Ulveflokken består nå av minst 7 individer. Dessverre har ingen offisielle personer sett disse så vi håper vi kan få snø i vinter, ellers blir det ikke mange offisielle ulver her i år heller. At DN nå gir mer informasjon om ulvens utbredelse er positivt, men de har en tendens til å ligge på etterskudd.


Det foreligger også en mer uoffisiell versjon av bestandsituasjonen på vestsiden av Glomma i Østfold. Det hevdes at det er observert 2 forskjellige valpekull. Ett kull på 6 valper sammen med alfa tispa og hannen, og ett kull på 3-4 valper, som er betydelig mindre i størrelse. Disse skal være observert sammen med ett voksent dyr. Ubekreftede meldinger skal ha det til at dette er den ene blandingsulven fra fjordårets kull som skal ha ynglet. Da blir det spesielt interessant å se resultatene av DNA analyser fra valpen som ble funnet døende og avlivet ved Mørk gård 27.09.00.

Siste: Pr. 20.11.00 har en peiler observert 5 dyr i "vår" flokk. Dette fremkommer av "tabelloversikten" til DN. Den oppdatereres fortløpende. Den foreligger i to forskjellige utgaver og format. Se linken over.


09.11.00 DN legger nå ut "Hovedkonklusjoner fra registreringer av ulv vinteren 1999-2000" Oppdragsrapport nr. 2 - 2000 fra Høgskolen i Hedmark. Denne kan nå lastes ned fra nettet. fra DN`s sider . I rapporten sies det at for den skandinaviska ulvestammen er det registert 7 familiegrupper og 6 revirhevdende par og en sannsynlig bedømming er at 9-12 nye valpkull, er født våren 2000, og kan forventes å bli registrert under den kommede sesongen 2000-2001.


19.11.00 I vår lokalpresse, Sarpsborg Arbeiderblad den 16.11.00 har miljøvernminister Siri Bjerke et leserinnlegg ang. ulv og tap av inntekter ved utleie av jaktrett. Her fremkommer endel viktige opplysninger om hvordan ulv vil påvirke oss og derfor er innlegget tatt inn i sin helhet, slik det sto i SA.

Trygghet, ikke erstattning

Jaktrett

Miljøverndepartementet går fra neste år inn i en prøveordning der staten tilbyr seg å kjøpe jaktretten i områder innenfor revirområder til familiegrupper av ulv. Dette er ingen form for erstattningsordning, men en trygghet for grunneiere mot å tape inntekter på grunn av svikt i utleie av jaktvald.
Ulv livnærer seg i all hovedsak av elg og annet hjortevilt (les rådyr for våre områder) Ulven er på ingen måte noen trussel for elgbestanden i Norge. Men innenfor reviret kan den gjøre så stort innhogg at det blir lite igjen av overskuddet jegerne tar ut om høsten. For grunneierne kan dette bety tapte inntekter for utleie av jaktvald og salg av viltkjøtt. Det er ingenting som tilsier at skogeierere skal ha erstattning fra staten for vilt som blir borte på grunn av rovdyr. Dette er en helt naturlig effekt av økosystemet. Men i forhold til ulv slår dette meget ulikt ut for de forskjellige grunneierne. I begrensede områder tar ulven så godt som hele overskuddet av stammende av jaktbart storvilt. Det betyr at enkelte skogeiere kan miste så godt som all inntekt fra jakt. Og nettopp det at dette rammer så ulikt, gjør at vi nå velger å gå inn i et prøveprosjekt med statlig oppkjøp av jaktrett. Men det er verken tvang eller press med i bildet. Det er en trygghet for grunneieren for å få solgt retten til jakt. Hvis grunneier ser seg best tjent med det, kan han eller hunn selge retten til staten. Slik unngår man at noen få enkeltpersoner må bære et eventuelt økonomisk tap fordi ulv i en periode gjør innhogg i viltstammen. rammeavtalen om kjøp av jaktrett er forhandlet fram med interesseorganisasjoner innen utmarksnæring og viltforvaltning. Det var helt nødvendig for Miljøverndepartementet å komme fram til en avtale som organisasjonene kunne akseptere
Det er viktig å unngå misforståelser om ordningen. Som jeg allerede har vært inne på er dette en frivillig ordning for grunneierne. Eventuelle utgifter for staten skal ikke tas fra Viltfondet, eller andre ordninger innen skog- og viltforvaltning, men finansieres over statsbudsjettet. Og grunneieren skal fortsatt ha et ord med i laget om hvordan jaktretten omsettes. Det er nemlig ikke tanken at jaktretten skal brukes som frynsegode i staten, eller ligge brakk. Den skal fortsatt leies ut til folk som vil jakte. Grunneiere som inngår avtale med Staten skal selv få bestemme om utleie skal skje gjennom forvaltningsavtaler mellom rettighetshaver og ideelle organisasjoner, samarbeidsavtaler mellom rettighetshavere og turistbedrifter, eller utleie i regi av paraplyorganisasjoner. Statens viktigste rolle er som økonomisk garantist overfor grunneieren.
Miljøvernminister Siri Bjerke

( Sideansvarliges komentarer) Som delaktig i lokal viltforvaltning gjennom flere år, er det fortsatt enkelte ting undertegnede ikke har nok forstand på. Men miljøvernministeren har tydligvis mer erfaring på dette område. Sideansvarlig finner ingen sammenheng på følgende: Miljøvernministeren sier at ordningen med at staten kjøper opp jaktretten er fordi grunneieren står i fare for å miste inntekter, når ulven " innenfor reviret kan den gjøre så stort innhogg at det blir lite igjen av overskuddet jegerne tar ut om høsten." og "I begrensede områder tar ulven så godt som hele overskuddet av stammende av jaktbart storvilt." I all den tid sideansvarlig har deltatt aktivt i lokal viltforvaltning har det vært en bærende forutsettning at jakt kan bedrives der hvor det produseres et høstningsverdig overskudd av vilt. Hva menes med at når ulven har tatt ut overskuddet av elg og rådyrbestanden, skal staten fortsatt leie jaktrett ut til folk som vil jakte.
Hva skal de jakte på? Gjelder ikke forutsettningen om et høstningsverdig overskudd når staten er utleier?? Det faktum at ulven tar ut overskuddet er jo begrunnelsen for at staten går inn å kjøper ut grunneieren!! Hva med andre argumenter mot ulv?? Vil jegere være mindre redde for å slippe sine hunder i jaktøyemed i ulverevir, fordi grunneieren har fått økonomisk kompensasjon, og staten er utleier? Opplever menigmann som går tur i skogen en større trygghet, når man vet at staten har kjøpt ut grunneieren? Er denne forsøksordningen enda et forsøk på å svekke viktige argumenter i debatten og å kjøpe seg aksept for en reetablering av ulv i Norge blandt enkelte organisasjoner? Har ikke regjeringen andre behov å bruke statsbudsjettet til. En høyere overføring til lokal viltforvaltning vil vi gjerne motta. Da vil vi også i fremtiden ha råd til å foreta nødvendige ettersøk og eventuell avliving av vilt som er skadet i trafikken.


30.11.00 Kravet om at Stortinget på nytt må behandle rovviltmeldingen begynner å bli sterkt fra store deler av landet. Engasjementet rundt forvaltning av ulv øker sterkt i de områdene som etterhvert har fått erfaring med hva det vil si å ha ulv i sitt nærmijø. Det er også startet en "Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk " En organisasjon som har vokst seg stor på kort tid. På folkeaksjonens sider kan man blant mye aktuelt stoff finne ""Rapporten om ulv i Østfold Denne rapporten er laget i form av et samarbeidsprosjekt mellom kommuner i Østfold, og hensikten er å samle informasjon om forutsetningene for en riktig skjøtsel av en ulvestamme i Østfold."


02.12.00 Skal utrede hva rovdyrpolitikken koster .Regjeringa skal nå utrede hvilke følger politikken for de store rovdyra har på næringer og friluftsliv. Det vedtok landsmøtet i Arbeiderpartiet søndag. Vedtaket innfrir langt på veg flere krav som Hedmark Arbeiderparti har stilt. Hedmarkingene på landsmøtet tok da også imot det enstemmige vedtaket med stor glede.Også stortingsrepresentant Grethe G. Fossum gleder seg over den nye vrien i rovdyrpolitikken. — Dette er et viktig skritt i riktig retning. Nå skal vi virkelig få se hva det koster oss å ha ulv, bjørn, jerv og gaupe, framholder Fossum. Hun hører til blant de rikspolitikerne i Arbeiderpartiet som er sterkest motstander at vi skal ha levedyktige bestander av de fire store rovdyra. Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at regjeringen vil utrede hva rovviltpolitikken koster landet vårt. Se nærmere i Hamar Arbeiderblad


07.12.00 Ulven i Østfold er endelig igjen kommet på nettet. Nå kan man følge ulvens bevegelser og se hvilket område i Østfold, vest for Glomma som ulveflokken legger beslag på. Det er den voksne hannulven i flokken som er radiomerket og som er grunnlag for "plott" som legges ut på kartet.Riktignok er siste "peiling" 29.09.00, men den vil sikkert bli oppdatert fremover. Det er nå tatt et viktig skritt i riktig rettning. Kartet finner du på sidene til SKANDULV . Du kan også gå direkte til kartet for Mosseflokken . På SKANDULV`s sider finner du også en oversikt over fallvilt og skadefellinger av ulv.


20.12.00 Her kan du lese pressemeldingen fra Sveriges Miljødepartementet som ble sendt ut fredag 15. desember. Sveriges mål er livskraftige bestander av rovdyr. Første etappemål for ulvebestanden i Sverige skal være ca. 200 ulv med ca. 20 ynglinger pr. år Nå er det ikke lengre snakk om vi skal ha ulv langs grensetraktene mot Sverige, men nå må vi planlegge hvordan vi skal opprettholde bosettningen på norsk side. Ulv vil vi få uansett hva Norges regjering skulle bestemme seg for. Nå kreves det handling. Se mer på DN`s sider


28.12.00 WWF Norge aksepterer jakt på ulv. Men miljøorganisasjonen vil heller starte ulvejakt i Østfold enn å ta ulvene i Østerdalen. Skal konflikten mellom menneske og ulv dempes, er det bedre at ulvene i Østfold tas, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge til Aftenposten. Han viser til at de to flokkene nord for Koppang i Østerdalen er vel etablerte og representerer grunnlaget for den norske delen av den sør-skandinaviske ulvestammen. - I dette området er man også i ferd med å få etablert gode ordninger for å kunne ha sau i områdene, sier Hansson. Se mer i lokalavisen vår Sarpsborg Arbeiderblad.


03.01.01 DN legger frem oversikt over erstatningsoppgjøret for sau drept av fredet rovvilt beitesesongen 2000. For hele landet ble det utbetalt ca. 47,8 millioner kroner. DN sier videre at fortsatt er det 5 søknader som ikke er behandlet, slik at summen kan øke. 5360 sau og 26588 lam er erstattet og det er behandlet 2811 søknader om erstattning. Se fylkesvis oversikt på DN`s sider

Oversikt over 1999 finner du her: DN`s sider


03.01.01 DN presenterer nå rapporten for bestandsovervåking av ulv for oktober - desember 2000. det er nå fastslått at det er minst 10 familegrupper i sør- skandinavia. Om ulveparet i Østfold, vest for Glomma sier rapporten: Moss-Vålerflokken (norsk): Ulv har ynglet i reviret sommeren 2000. En valp ble avlivet 27. september. Sporsnø har manglet, men ved radiopeiling med observasjoner av familiegruppen er det påvist 5 dyr. Én ulv i flokken er radiomerket (lederhannen). Les rapporten på DN`s sider Se også utviklingen over utbredelsen på [denne siden].


09.01.01 Østfold kan nå ha så mange som 25 ulver i sine tre flokker. Fra februar/mars og fremover våren kan vi vente å se mer til disse ulvene. Enkelte ungdyr vil da streife mer rundt. Dette sier viltforvalter i Østfold, Åsmund Fjellbakk til vår lokalavis Sarpsborg Arbeiderblad 09.01.01. Hvor mange ulver det er i Østfold er uvist. Det en vet er at det finnes tre flokker. Den ene er på vestsiden av Glomma, og her vet vi det er 8 dyr. Den andre flokken er i Halden og her er det 3 voksne dyr, samt årets valper. Den tredje flokken er i Rømskog og her kjenner man til 5 voksne dyr og 4-5 valper.
Trykk på artikkelen for lesbart format.


22.01.01 Nettstedet skoginfo.no utlover en dusør på 100.000,- . Det verserer en rekke rykter og indisier som tyder på utsetting av ulv i Norge. Med dette menes ulv som ikke har opprinnelse i Norge eller umiddelbar nærhet til landets grense. Vi ønsker å bidra til at dette bekreftes eller avkreftes. Dersom utsetting er foretatt er dette åpenbar miljøkriminalitet som må få et rettslig etterspill. Skoginfo.no ønsker derfor å få brakt på det rene om ryktene har rot i virkeligheten, og i så fall bidra til at de ansvarlige stilles for retten. En påtale av forholdet krever imidlertid dokumentasjon og ikke bare indisier. Vi henstiller derfor til publikum som måtte ha kjennskap til en slik aktivitet om å bidra til at forholdet kommer for en dag. Aktiviteten skal etter det skoginfo.no har fått for øre ha foregått fra begynnelsen av 70 tallet og frem til i dag. Det er fra denne perioden vi søker informasjon. Utsettingen skal ha foregått fra både helikopter og bil, hovedsakelig i grensestrøkene mot Sverige. lese mer på skoginfo.no Rykter om utsetting har dukket opp med jevne mellomrom og det er altid noen som har snakket med noen som har sett noe, men det har aldri lykkes å komme noe nærmere en løsning på dette. Dette vil i alle fall fortsatt holde liv i ryktene. Skulle det vise seg at dette medfører riktighet kan dette umulig ha skjedd uten viltforvaltningens kjennskap, og da er norsk viltforvaltning død.
Ulvetispa i "vår" ulveflokk viser nå tegn på løpetid. Grunnlaget for neste års kull vil snart være på plass. Se mer på Fylkesmannens web-sider vedr. ulven i Østfold.


02.02.01 Fleksibel forvaltning av ulv. Miljøverndepartementet sendte i dag ut en pressemelding: Regjeringen har i dag fastsatt området der ulv i et kontrollert og begrenset omfang skal tillates å etablere seg i par og familiegrupper. Områder med samisk tamreindrift og områder med mye sau på utmarksbeite er holdt utenfor området. Områder der ulv ikke er etablert i dag, er også inkludert i forvaltningsområdet. Dette er gjort for å gi forvaltningen fleksibilitet til over tid å fordele byrdene det innebærer å ha ulv i nærområdet. Det er likevel en forutsetning at en eventuell etablering av ulv i disse områdene skjer ved naturlig spredning. For sesongen 2000 avgrenset Regjeringen dette området ytterligere i forhold til sauetette områder, samtidig som denne avgrensingen ble sendt på bred høring. Regjeringen har nå vedtatt et forvaltningsområde for ulv som innebærer en enda sterkere avgrensing med utgangspunkt i høringsrunden. I forvaltningsområdet skal det aksepteres et begrenset antall familiegrupper av ulv. For områder innenfor forvaltningsgrensen innebærer dagens vedtak ingen endringer når det gjelder ulvens status. I disse områdene vil det bli satset på arbeid for å forebygge at ulv gjør skade på sau og annet bufe. Forebyggende tiltak skal defineres i fylkesvise forvaltningsplaner for store rovdyr. Fylkesmennene har fått i oppdrag i løpet av 2001 å utarbeide slike forvaltningsplaner. Dette arbeidet skal utføres i nært samarbeid med berørte kommuner og organisasjoner. Les hele pressemeldingen Se også kart over det nye forvaltningsområde for ulv, som regjeringen har fastsatt: Les også mer på DN`s sider
Regjeringen sier at bakgrunnen for det nye forvaltningsområde er basert på en bred høring. Dette er nok ikke alle høringsinstansene enige i. Denne fastsettelsen og tidspunktet for når den trer i kraft, passer nok best i en allerede ferdig strategi fra regjeringen og forvaltningsaparatet. Lokal medvirkning er noe man snakker om i festskriv/taler.


13.02.01 Ulveflokken i Moss-Våler trekker nå sydover.Den 12.2.01 ble det sporet og funnet liggegroper etter fem ulver og spor etter ytterligere to dyr øst i Våler kommune. Det ble registrert spor etter ulv flere ganger i løpet av helga i området omkring kommunegrensen mellom Våler og Skiptvet skriver fylkesmannen på sine web-sider.Ulvetelefonen rapporterer at den 13.02.kl. 14:00 ble lederhannen peilet nord-vest i Sarpsborg, og den holdt seg da i ro i området. Det har vært en tiltagende aktivitet i Sarpsborg de siste ukene, og ulveflokken frekventerer ofte i området. Det kan virke som om ulvene nå trekker tilbake til tidligere deler av reviret og er også registret på østsiden av Mingevannet i Buråsen.Se kart med peileresultat av lederhannen u9808


14.03.01 Fangstforsøkene av "Mosseflokken" er nå avsluttet for denne gangen. Under ledelse av Olav Hjeljord har en gruppe fra Institutt for biologi og naturforvaltning forsøkt å fange ulveflokken "vår" for å kunne merke denne. Fangsten er forsøkt med "lappetøy" eller flaggline og fangstnett. Målet var å kunne utstyre flere av ulvene med radiosender, slik at utbredelsen kunne registreres. Man fikk i prinsippet kun foretatt to forsøk med fangstmetoden. Den ene gangen støkket man ulvene ved utlegging av linen og i det andre forsøket klarte man å ringe inn alfaparet, men også en elg. Ulvene opptok jakt på elgen og alle braste igjennom flagglinen. Man fikk alikevell se at fangstmetoden kan være effektiv. Forskerne har møtt mostand fra grunneierhold som ikke ønsker at det skal forskes på ulv i deres områder. Dette vil hindre det videre arbeide og vil forsinke forskningen og verifiseringen av antall ulv. Noe som igjen vil forhindre forvaltningstiltak i rett tid. Utstyret og en ekspert kom fra Polen og man har planer om å gjøre nye forsøk til høsten, etter elgjakten. Et viktig hjelpemiddel i denne fangstmåten er sporsnø. Det er det lite av i denne delen av Østfold. Se mer på fylkesmannens web-sider.


20.03.01 Hund tatt av ulv i Sarpsborg. En harehund ble i dag tatt av to ulver ved Nordre Skauge i Agnalt kl 06:45. Lokal viltmyndighet kontaktet umiddelbart SNO som sendte en representant til stedet. Hunden var en sveitserstøver tispe. Det ble sett spor av minst tre ulver i terrenget, men bare to av dem hadde tatt hunden. Angrepet ble sett over jordet på ca 200 meters hold. Da observatøren kom ut ble en av ulvene raskt klar over dette og begge ulvene stakk til skogs den veien de hadde kommet. Hunden var da død. Foreløping er eier av hunden ukjent. Se mer på fylkesmannens web-sider.

Eieren til den drepte hunden er funnet og han kunne fortelle at han savnet enda en hund. Eieren hadde sluppet begge hundene sammen. To dager senere ble også denne hunden, en hann funnet drept av ulv ikke langt fra stedet hvor den første hunden ble drept. Se oppslag i lokalavisen S.A. .

Siden nyttår har ulvene ofter blitt observert syd i sitt revir og de er flere ganger også observert på østsiden av Mingevannet på Tunehalvøya. Det blir spennende å se hvor årets kull vil bli født. I 2000 merket vi forholdsvis lite i Sarpsborg med tanke på skadevirkninger av ulv. I 1999 hadde vi kullet på vår kommunegrense mot Våler og merket et betydelig større trykk fra ulvens side.


05.04.01 DN legger frem en ny stausrapport på bestandsutviklingen av ulv. Det er utabeidet statusrapporter for stasjonære ulver og familigrupper pr. 18.mars 2001. Se link til DN nye rovdyrsider


27.04.01 Etter at den siste snøen forsvant, har det vært forholdsvis rolig på ulvefronten. Den 26. og 27.04.01 ble det imidlertid funnet og registrert to rådyr som er tatt av ulv i Jelsnes. (Tune-halvøya) Dyrene ble funnet med en dags mellomrom og noen hundre meter fra hverandre Byttedyrene var kun 1 - 2 dager gamle. Ved det ene byttedyret ble det funnet ekskrementer fra ulv. Byttedyrene er verifisert av rovviltkontaktene ved SNO. Sportegn på stedet viser at det er minst to ulver som har spist på byttedyrene. Spor tydet på at byttedyret var slitt fra hverandre av flere dyr. Området ulven er i er forholdsvis lite og avgrenset av Mingevannet og Glomma på hver side. Etter at isen på Mingevannet nå er borte er eneste farbare vei tilbake til reviret over Trøsken bro. Her er dyrene registrert over flere ganger tidligere. Sannsynlig er dette valpene fra fjordårets kull som oppholder seg her. Vi har forsøkt å undersøke hvor alfahannen oppholder seg, for å få klarhet i om det kan være alfaparet, men i følge opplysninger vi fikk var peileaparatet man bruker til peilingen, for tiden ikke i orden.(?)

Personer med beitedyr bør være oppmerksom på faren og sjekke gjerdene grundig.


14.05.01 Direktoratet sender nå ut forslag til forskrift om lisensjakt på ulv, på høring. Forslaget innebærer en differensiering mellom de nasjonale bestandsmessige interesser, som skal vektlegges sterkest innenfor forvaltningssonen for ulv, og de lokale beitebruksinteressene som skal vektlegges i områder utenfor forvaltningssonen. Forslaget innebærer videre en sterk tilpasning av lisensjakt-prinsippet til den ordinære jaktutøvelsen i kommunene utenfor sonen, slik at man også fra jeger- og grunneierinteressene forutsettes å delta aktivt i ulveforvaltningen. Forskriftsforslaget innebærer at direktoratet som nasjonalt ansvarlig for bestandsforvaltningen av ulv, skal tilrettelegge den samlede kvotestørrelse, basert på kvalifiserte overvåkningsdata. DN foreslår at lisensjakten administreres av kommunene i områder utenfor forvaltningssonen for ulv. Bakgrunnen for forslaget er at den formen for lisensjakt som foreslås er nær knyttet opp til ordinær jsaktutøvelse, og særlig til hjorteviltjakten. Innenfor forvaltningssonen for ulv vil DN stå for kvotefastsettelsen. Les mer i høringsbrevet
Se også ny statusrapport for ulv på DN`s rovdyrsider


09.06.01 I dag ble det funnet et rådyr som var tatt av rovvilt i løpet av natten i Bjørnlandsområdet på Tune-øya. Dyret var spist fra bakparten og fremover og hadde tydelig strupebitt. Avflåing og nærmere undersøkelse viste at dyret var avlivet ved et kraftig bitt i nakken, fra undersiden. Det ble funnet sporstempler og avføring på stedet som indikerer at dyret er tatt av ulv. Ut fra sporstempel antas dette å være en av fjorårets valper i ulveflokken.


17.06.01 I dag ble det funnet et rådyr som var drept av ulv ved Dalen i Tune. Dyret var tatt i løpet av natten og det var helt klart flere ulver som hadde spist av dyret. Det var kun mageinnhold og noe av baugene som var tilbake, foruten renspist ryggrad og bein. Lårbein, ryggrad mm. var knekt av sterke kjever.

Fylkesmannens webb-sider oppgir at det nå er verifisert 5 voksne dyr i Haldenreviret. Likeledes er det meldinger om at individer begynner å streife ut fra reviret. Det er sansynlig kun et tidsspørsmål før vi har ulv ettablert mellom Mosseflokken og Haldenflokken i Rakkestad-, Skjeberg- og Berg-marka. Yngling har nå høyst sansynlig skjedd i begge disse flokkene og bestanden kan øker med 8 -16 dyr om vi ikke får utvandring av Østfold. I tillegg til dette har vi Rømskogflokken som består av minst 6 voksne dyr, pluss årets yngling. Østfold kan bli ulvefylket nr. 1, om kort tid.


12.07.01 Fylkesmannen melder på sine web-sider at det er observert ulvevalper fra årets yngling. Minst 6 valper er observert, men det tyder på at det kan være flere valper i kullet. Alfahannen er også observert sammen med et voksent individ sør-øst i Våler kommune.

31.07.01 Fylkesmannen melder på sine web-sider at det er observert 8 ulvevalper fra årets yngling .

21.09.01 Natt til i dag slo ulven igjen til mot en sauebesetning i Svindal. Det er første gang på over et år at småfè er tatt av ulv i Østfold. 3 sauen ble tatt og disse er verifisert av rovviltkontakten ved SNO. Det er NRK-Østfold som melder dette i dag. Østfold ligger innenfor forvaltningsområdet for ulv, og det skal svært mye til for at det blir gitt fellingstillatelser. At det blir drept 3 sauer av ulv i Våler vil ikke få mye å si for de beslutningene som blir tatt, sier Erik Lund, fungerende seksjonssjef for Direktoratet for Naturforvaltning.Dette melder NRK-Østfold

08.10.01 Den siste uken har gitt flere observasjoner og kontakt med ulv. Dette kan skyldes at jegere nå bruker utmarken og det er flere personer i skogen. Samtidig skulle det også tyde på at de sparsomme meldingene vi tidligere har hatt, kan vise at folk holder seg unna skogen ellers i året. Den siste uken har ulven tatt flere hunder, 13 sauer og 2 gjeiter. Den 7.10.01 på formiddagen så en elgjeger på post en voksen ulv og tre valper på kort hold i området ved Rusviktjern på delet mellom Våler og Sarpsborg. Den radiomerkede hanulven var peilet i samme område. Fylkesmannens webb-sider har flere detaljer om dette.

17.10.01 Så var turen igjen kommet til Sarpsborg. I dag ble 13 sauer funnet revet av ulv ved Stang i Tune. 2 sauer er savnet. 17 sauene som alle var værer, beitet ned mot Mingevannet i en innhegning. Kun to værer var igjen i live og flere av kadaverne fløt i vannet. Det er samme eier som mistet flere dyr i august og september 1999. I følgeundersøkelser av personell fra SNO, mener man det er årets ulvevalper som har tatt sauene, eventuellt med hjelp av ett voksent dyr. Se oppslag i lokalavisen S.A. . og S.A. . I etterkant av dette kom det opp en interessant problemstilling. Hvem har ansvar for å rydde opp og fjerne sauekadaverne. Grunneieren hevder at det må være de som har ansvaret for gjenninnføringen av ulv. Grunneieren er allerede hardt rammet og finner det urimelig at han også skal ha arbeid og utgifter på opprydding. Han fikk heller ikke noen klare svar fra forvaltningsmyndighetene. Se oppslag i lokalavisen S.A.

27.10.01 Under elgjakten så en elgjeger i Sarpsborg ni ulver samtidig i Øvre Tune. Ulvene ble sett idet de ble skremt fra dagleie på ca 70 meters hold og ble sett løpe etter hverandre en strekning på ca 300 meter. Jegerens vurdering var at det var 4 voksne og 5 valper. Se også Fylkesmannens webb-sider

29.10.01 Har vi ulv øst for Glomma i Sarpsborg? I dag ble det funnet en sau som var skadet med bittmerker ved Langsholt i Skjebergdalen. Rovviltkontakten til SNO har i dag undersøkt dyret, men det er ikke mulig å fastslå med sikkerhet om det er ulv som har tatt sauen. Saueeieren har mistet flere dyr på beite i løpet av sommeren.

11.11.01 Den 01.11.01 ble det igjen tatt sauer i Skjebergdalen. Rovviltkontakten fra SNO har undersøkt de to sauene som var tatt og konkluderer med "antatt, mulig ulv". Bitemerker i strupe og over rygg, samt sporavtrykk og funn av ragg styrker sannsynligheten for at vi nå har verifisert at det er ulv øst for Glomma i Sarpsborg. Dette er ikke så overraskende fordi dette er det eneste ledige "reviret" igjen i Østfold og det har vært et tidsspørsmål om når ulven kom hit og etablerte seg. Det er imidlertid mer usikkert hvor ulven kommer fra. Det er tre flokker rundt som kan avgi individer som ønsker å etablere seg og det kan være en ulv som har streifet lengre. Det forhold at man har mistet sau i området over lang tid, kan tyde på at ulven er i ferd med en varig etablering. Hundeeiere bør registrere forholdet og vi har mistet enda et område til ulven. Sporsnø vil kunne gi oss sikrere observasjoner på om dette er av varig karakter. Se også meldingen på Fylkesmannens webb-sider


19.11.01 Man har mistet kontakten med lederhannen i Mossereviret. Ulvetelefonen opplyser at siste kontakt med ulven var sent på kvelden lørdag 3.november. Da var ulven ved Tveiteråsen i Våler, på vei nordover. Etter dette opphørte kontakten med senderen og det har vært søkt med fly i hele reviret og i en radius av 5 mil utenfor dette, uten kontakt med senderen. Konklusjonen på ulvetelefonen er at senderen har sluttet å fungere. Dermed har vi mistet den lille muligheten vi hadde til å ha en viss kontroll med ulveflokkens leder. Vi håper indelig at ingen har medvirket til at senderen har sluttet å fungere. Da har man gjørt vår mulighet til å kunne forvalte ulven en stor bjørnetjeneste og det har satt oss langt tilbake. Sist vi var utsatt for noe lingnende var når blandingsvalpen "Gyro" forsvant. Det vil kunne medføre at flokken splitter seg opp og vi får et enda større problem. Nye individer må merkes så snart dette er mulig.


02.01.02 Lisensjakt på ulv - oppsummering av høring Det har kommet inn 192 svar på høringen. Den relativt høye svarprosenten gir et godt grunnlag for å vurdere en endelig forskrift om lisensjakt på ulv i Norge. Les høringsoppsummeringen ved å klikke her (pdf). Klikk her (pdf) for å se liste over de som har uttalt seg. Det er en massig overvekt av høringsinstansene som mener ulven bør beskattes nå. Noen organisasjoner går imot lisenjakt på prinsippielt grunnlag, fordi de mener bestanden ikke er stor nok til å tåle dette.
07.01.02 I løpet av helgen ble det registrert spor etter minst tre ulver på Tune halvøya. Dyrene ble sporet over ca. 4 km. og var trolig kommet over Mingevannet i nærheten av Trøsken bro. Derfra gikk de syd/østover mot Holleby, før de dreiet nordover igjen. Dyrene gikk tilbake over Mingevannet ved Mingetangen. Det var både hunn og hanndyr i flokken, noe som kunne leses av urineringen til dyrene. Det ble ikke registrert noen form for jakt, og dyrene hadde kommet på et elgfølge, uten at de brudde seg noe om dette. Det gjorde imidlertid elgene, som skenet ut i stor fart, etter sporene å dømme.

10.01.02 Ulvebestanden er halvert. Bare 13 ulver oppholder seg nå på norsk side av grensen hevder representanter for WWF-Norge. I fjor vinter var den norske bestanden av ulv på 28 dyr. Dette utsagnet gikk over riksdekkende nyhetssendinger i dag, og de fleste avisene har trykket "nyheten". Hvor ulvene har blitt av sies det ingen ting om. Innen Mossereviret har vi stadig observasjoner av ulv, men det er umulig å slå fast hvor mange dyr som fortsatt oppholder seg her på grunn av lite snø og umulige sporingsforhold. Man må respektere at ulike parter har forskjellig syn på ulvens ettablering, men det kan stilles spørsmål om slike "nyheter" egentlig er et partsinnlegg i en pågående behandling av lisensjaktspørsmålet. Les "nyheten" på NRK-innenrikssending


20.01.02 I romjulen ble det sporet 6 ulver som gikk fra Tune gjennom Våler, Spydeberg og Hobøl. Fire av disse dyrene var natt til 28.12.01 i Kroer hvor en var inne i en innhegning og tok 4 sauer mens de 3 andre ventet i skogkanten. Det er ikke sett revirmarkeringer på denne sporingen.
Det er meldt om en harehund som ble skadet av ulv i Svinndal den 13.1.02. Dette melder Fylkesmannens webb-sider


28.01.02 Frykten for ulven. En tverrfaglig utredning. NINA har laget den første vitenskapelige oversikten over ulvens forhold til mennesker - og omvendt. Rapporten legges i disse dager frem. og har bl.a. følgende innhold: Halvparten av befolkningen på Østlandet er redd ulv. Likevel vil folk flest bevare ulven i Norge. Ulven dreper mennesker. Men ikke under "normale omstendigheter". Det er identifisert fire faktorer knyttet til ulveangrep på mennesker.

1. Rabies. Hovedandelen av angrep på mennesker er utført av rabide ulver.
2. Tilvenning. Når ulv mister sin frykt for mennesker, for eksempel innenfor verneområder hvor ulv ikke jaktes, er det observert økt frekvens av angrep på mennesker.
3. Provokasjon. Dette inkluderer situasjoner hvor ulv som er fanget i felle eller befinner seg i en trengt situasjon er forsøkt avlivet, eller situasjoner hvor mennesker oppsøker hi med unge valper.
4. Ekstreme sosiale og økologiske miljø. Hovedandelen av predasjonsangrep (Europa før det 20. århundre og dagens India) synes å inntreffe i svært modifiserte miljø. Dette inkluderer miljø med liten eller ingen tilgang på naturlige byttedyr, hvor ulven i utstrakt grad bruker søppel og husdyr som føde. Dette er i tillegg miljø hvor barn ofte opptrer uten i følge med voksne eller benyttes som gjetere, hvor det er generell fattigdom, og liten tilgang på våpen (som sannsynligvis ville kunne ha påvirket ulvens skyhet overfor menneske). Under slike forhold vil ulv kunne komme i svært nær kontakt med mennesker, noe som åpner for episoder med angrep på mennesker.

"Ulv har drept mennesker" Med bakgrunn i det innsamlede materialet anser vi det som godt dokumentert at mennesker er drept av både rabide og friske ulver i løpet av de siste århundre, men også at antall angrep har avtatt drastisk i løpet av det 20. århundre. En rimelig oppsummering av resultatene synes å være
1) at "ulv har drept mennesker",
2) at ofrene hovedsakelig har vært barn,
3) at angrep fra ulv er uvanlig,
4) at mennesker ikke er et naturlig byttedyr for ulv.
Sammenligner vi antall ulveangrep på mennesker med antall angrep forårsaket av andre store rovdyr eller større viltarter generelt, er det opplagt at ulven ikke hører til blant de farligste artene, størrelsen tatt i betraktning.
Halvparten av de spurte frykter ulven. Kun 23% av nordmenn aksepterer å leve nærmere enn 10 km fra ulveområder, og hele 66% er fullstendig eller delvis enige i at de ville bli bekymret for sin families sikkerhet når de var utendørs, hvis de levde i ulveområder. 48% av respondentene svarer at de er "svært redd for ulv", og 40% svarer at de er "litt redd for ulv". Det er imidlertid samtidig en stor majoritet av den norske befolkning som ønsker at ulven skal eksistere i landet.

Hvilke følger får rapportens innhold i Skandinavia? På bakgrunn av resultatene er det laget et antall forvaltningsmessige anbefalinger, som forhåpentligvis vil hjelpe til med å fjerne både den aktuelle risiko og redusere nivået av frykt for ulveangrep:
(1) Sørge for at ulven opprettholder sin naturlige skyhet. En velregulert jakt kan være en god måte å opprettholde skyheten på, og vil i tillegg gi en følelse av lokal medvirkning og kontroll over situasjonen.
(2) Dialog. Lokal medvirkning i bestandsregistrering av ulv, økt kontakt mellom forskning og forvaltning, lokal medvirkning i forskning og forvaltning, og økt informasjon om forskningsaktiviteten vil kunne bidra til å redusere spenningene mellom de ulike interessegrupper.
(3) Byttedyr. Tilgangen på naturlige byttedyr for ulven i Skandinavia er meget god. Det vil være viktig at forvaltningen av hjorteviltbestandene bidrar til at denne situasjonen opprettholdes, hvilket betyr at ulvens predasjon på hjortevilt må tas med i forvaltningsplanene.
(4) Planlegging av tiltak. Viltforvaltningsmyndighetene bør etablere planer for tiltak som kan settes i verk der ulv mister sin skyhet eller opptrer aggressivt.
(5) Rabies. Skandinavia er i dag fri for rabies, og risikoen for at den skal opptre i Skandinavia er lav. Det bør allikevel utarbeides konkrete planer for hvordan man skal reagere hvis rabies skulle komme til Norge.
Les mer av NINA-rapporten her

Lokalt har vi registrert at pkt. 2 Dialog har ødelagt mye for forvaltningen frem til i dag. Vi opplever også på lokalt nivå at befolkningen ikke forteller oss om observasjoner og har en utstrakt misstro til alle som ligner "forskere". Vi har tidligere påpekt dette som en stor svakhet i hele forskningsprosjektet. Dialogen mellom forskningsmiljøet og lokal viltforvaltning er også totalt fraværende.


29.01.02 Lørdag 26.01.02 ble det sporet i hele Østfold. Ca 200 personer deltok i sporingen. Snøfall gjorde sporsjekk umulig i endel tilfelle. Til sammen ble det registrert minst 18, muligens 19 ulver. I Mossereviret ble det registrert 7, muligens 9 dyr og en usikker observasjon. Ledertispa med løpetid markerer, men har ingen lederhann med. I Rømskogflokken (Kongsvinger-Årjäng reviret) 7 dyr. Lederparet og fem andre dyr. Halden-Ed reviret 2 dyr (også sporet på svensk side.) På Svensk side ble lederparet og et til to andre dyr sporet. Dette melder Fylkesmannens webb-sider


02.02.02 Vår lokalavis SA melder som kortnytt i dag at en hannulv er merket med radiosender i Halden - Ed reviret i den siste tiden. Ulven er ca. 2 år og går sammen med en tispe med løpetid, slik at dette trolig er (ny?) lederhannen i flokken som nå er merket og som nå kan peiles. Det har den siste tiden vært usikkert hvor mange og om dette reviret i hele tatt har inneholdt en familiegruppe de siste årene. Sporingen i hele fylket den 26.01.01, viste at flokken var på minst 6 individer. Det at lederhannen nå kan peiles, vil gi en mye bedre mulighet til å overvåke flokken, som lever både på norsk og svensk side av grensen. Ingen av de offisielle web-sidene (Skandulv - FM) sier noe om denne merkingen foreløpig. Lokalt har vi et sterkt ønske om at man igjen forsøker å radiomerke dyr i Mossereviret også. Det er den eneste muligheten vi har til å følge utviklingen på en fornuftig måte. Vi registrerer en stor interesse for kartene som blir lagt ut med plott av ulvens bevegelser, men samtidig en irritasjon over dårlig og sen oppdatering. Nå er ikke forskningsmiljøet kjent for å pleie interessen med allmenheten særlig godt, så her er det forbedringspotensiale.

SA melder i dag at en fjorårskalv (okse) ble avlivet av viltforvaltningen i Våler, etter at denne var angrepet av ulv i Mossereviret. Dyret var tydelig preget av bittskadene og hadde søkt seg inn til bebyggelsen. Ved bittskader oppstår ofte betennelser og skader som gradvis svekker dyret inntil det bukker under. Trolig kan det være årets valper som har vært på jakt, siden ulven vanligvis lett kan ta en så ung elg.


13.02.02 Dagens nyhetsending Aktuellt i Svensk TV2 hadde en presentasjon om DNA analyser av norsk/svenske ulver. Etter at mange ulver er fanget og merket og det er tatt prøver fra mange dyr, slår forskere fast at ingen av våre ulver i den norsk/svenske bestand er i slekt med ulven som levde her for ca.100 år siden. Man konkluderer med dette at den norsk/svenske ulvebestanden ble utryddet for ca.100 år siden. Dette har man funnet ut ved å sammelinge DNA materiale fra dagens ulver med materiale som er lagret, bl.a. gjennom DNA-analyse av tenner fra oppbevarte ulvekranier. Dagens ulvebestand er beslektet med finske ulver og man er rimelig sikre på at dagens ulvebestand stammer fra to dyr, dvs. at alle ulvene i den norsk/svenske bestanden er i slekt med hverandre og det er påvist individer med missdannelse, som tyder på innavel. I denne perioden vi nå har hatt ulv, har det kun kommet nytt DNA materiale fra en ny ulv, en hanne på begynnelsen av 90-årene. Dette bedret innavelsproblematikken noe, men dette problematikken begynner igjen å gjøre seg gjeldende i den norsk/svenske ulvebestanden, mener svenske forskere. Følg linken til rapporten fra Uppsala Universitet eller denne kopien fra Uppsala Universitet


18.02.02 Fylkesmannens websider melder om spor etter to (mulig tre) ulver i Eidsberg. Ser vi nå en ny ettablering i Østfold. Les mer Fylkesmannens webb


20.02.02 Følgende innlegg er sakset fra lesersidene i Sarpsborg Arbeiderblad. Skribenten har en spesiell og interesant vinkling på sin problemstilling om norsk ulveforvaltning som bør gjøres kjent for flere. Særlig de som er ansvarlig for den forvaltningen vi nå ser resultater av burde ta seg umaken å besvare disse påstandene. I motsatt fall vil det kunne tas til inntekt for at skribenten fakstisk kan ha rett.

Skribenten skriver at det er "GAME OVER" for den norske ulveforvaltningen. Og mener at allmenheten er ført bak lyset av enkeltpersoner og forskningsmiljøet, da tydeligvis godt støttet av enkelte politikere.

Bakgrunnen for dette utsagn mener skribenten at det er grunnlag for i den nylige publiserte rapporten fra Universitetet i Uppsala om DNA- analyser av den svensk/norske ulvesestanden. Våre nåværende ulver er ikke i slekt med den opprinnelige ulvebestanden som har levd her tidligere. Svenske forskere fastslår at den norsk/svenske ulvebestanden faktisk ble utryddet en gang på 1960-tallet. Våre nåværende ulver er beslektet med ulv fra øst i Finnland og Estland. Skribenten mener tydeligvis at disse ikke har "hoppet" over til våre områder uten hjelp. Da nærmer vi oss faunakriminalitet, og åpner for nye og interessante ting i fremtiden. Om våre myndigheter også har "deltatt" i dette narrespillet vil fremtiden vise. Skribenten har også tidligere publisert en rekke artikkler om samme tema. Les flere artikkler her .

Klikk på artikkelel for lesbart format. (den er litt stor, men vell verd å vente på)


08.03.02 Fylkesmannens websider melder om spor etter 3 ulver i Mossereviret, nærmere bestemt ved Havnadalen i Våler. Les mer på FM webb sider. Likeledes ble 2 ulver sett på morgenen den 07.03.02 på veien rett øst for Prestebakke i Haldenreviret. Her viste sporing at det var minst 4, muligens 5 dyr. Det ble sett markering etter 2 dyr og tispen hadde blod i urinen. Les mer Fylkesmannens webb


04.04.02 I dag ble det funnet restene etter en eldre elgku, ca. 1 km. NV for Harahjellen i Tune. Kun skjelletet med noen få kjøttrester var igjen. Det er ikke fastslått at dyret er tatt av ulv, men dyret lå i et område det ofte ferdes folk og ut fra resterende kjøtt anslås det at dyret ikke har ligget særlig lenge på plassen. Det er lite trolig at andre dyr kan spise dyret så rent på så kort tid.


23.04.02 Det var "Ut i Naturen" på NRK som i dag som kunne fortelle at nye metoder for overvåkning av ulv har gjort at langt flere elg som er tatt av ulv blir funnet, og derigjennom vet vi mer om hvor hardt ulven beskatter elgbestanden. Det var Petter Wabakken og Thorstein Storaas fra Høgskolen i Hedemark som presenterte disse opplysningene i dagens program av "Ut i Naturen". Ulveparet "Gråfjellparet", har fått montert GPS-sendere, som gjør det mulig å følge dyrene kontinuelig. Data med ulvens posisjoner blir lagret i senderen og forskere kan hente ned disse data ved gjevne mellomrom på noe avstand. Dataene viser hvor ulvene har oppholdt seg med ned til en halvtimens intensitet. Man kan da registrer hvor ulvene har stoppet opp og ved hjelp av en vanlig GPS-sender oppsøke denne posisjonen og kontrollere om ulven har tatt noe byttedyr. Ut fra Nord-Amerikanske undersøkelser har man hatt en formening om hvor mange elg ulven tar, basert på sporing og krysspeiling med vanlig radiosender på ulv. Gråfjellparet har i løpet av 6 vintermåneder tatt mellom 30 og 40 elger. 75% av elgene var kalv, 15-20% ungdyr og 5-10% voksen ku. Det var ikke registrert at paret hadde tatt voksne okser. Tidligere opplysninger bl.a. fra Håkan Sand ved Gimsø forskningsstasjon har man operert med 10-12 elg pr. ulv pr. år. For Gråfjellparet snakker vi nå om 15-20 elger pr. ulv på 6 mnd. Der hvor man har ettablerte ulveflokker må jakttrykket på elg få betydelige lokale konsekvenser for den jaktbare del av elgstammen og det vil bli en utfordring å forvalte elgbestanden lokalt. Vi hadde ønsket at forskningsmiljøet og sentrale forvaltnings myndigheter hadde informert lokal forvaltning noe mer om dette. Det er ikke alle innen kommunal viltforvaltning som ser "Ut i Naturen".


23.04.02 I dag hadde i følge NRK Dagsnytt, miljøvernminister Børge Brende møte med parter som er engasjert i konflikten om norsk ulveforvaltning. Dette som en start på revideringen av og fastsetting av forvaltningsområde for ulv. Denne planen skal revideres og vedtas i løpet av 2003 og det blir særlig viktig hva som der blir fastlagt som offisiell ulvepolitikk i Norge. Uavhengig av den norske politikken vil vi ha ulv i Norge. Alle de ettablerte par vi har i Norge, har kommet fra svenske ynglinger og svenske myndigheter har bestemt seg for at man som første mål skal ha minst 200 individer på svensk side av grensen. Vi vil derfor ha ulv i grensetraktene uavhengig av hva norske myndigheter vil bestemme seg for. Dette må hensyntas i videre planlegging.


27.04.02 Miljøverndepartementet melder at de nå har startet arbeidet med ny rovviltmelding.
Arbeidet legges opp med en utredningsfase frem til februar 2003, og deretter politiske avveininger mellom berørte departementer i hovedsak i 2003. Meldingen skal legges frem for Stortinget innen utgangen av 2003, med en forventet behandling i Stortinget våren 2004.
Her finner du nærmere opplysninger om Rovviltmeldingen og du finner bakgrunnstoff, tidligere stortingsbehandling, organisering, medvirkningi ulike fora, aktuelle utredninger og også muligheter til å gi innspill både fra organisasjoner og enkeltpersoner.


11.07.02 Ulven i Østfold har igjen begynt å ta sau på beite. Tirsdag 9.7.2002 ble 21 døde sauer funnet på et beite ved Hobøl kirke. Et dyr til er sterkt skadet og vurderes avlivet. 3 sau er savnet. Lokale rovviltkontakter har vært på stedet og obdusert dyrene. De fastslår at det er ulv som har vært på ferde. Det har vært flere ulver inne på beitet (trolig 3 dyr). Sportegn (spor, bitemerker med mer) tyder på at det er et voksne ulver som har vært på ferde. Les mer Fylkesmannens webbsider


13.07.02 Et nytt tilfelle av at ulv har tatt et større antall sau på et inngjerdet beite ble oppdaget i Skiptvet i går. På et beite ned mot Glomma fant man 8 sauer som var drept. Ytterligere 4 var så skadd at veterinæren beordret disse avlivet. Senere på dagen så noen fiskere døde sauer som fløt lenger nede i Glomma. Totalt kan 20 sauer være drept. Les mer Fylkesmannens webbsider


17.07.02 Rapport om yngling også i år. Viltnemnda har fått sterke signaler på at yngling i Mossereviret også har skjedd i år. Man antok at yngling i 2002 ikke ville skje fordi lederhannen ikke er i reviret lengre. Observasjoner av sportegn tyder alikevell på at ynglig kan ha skjedd i år også og det er sett spor av valper sammen med spor av voksne ulver. Det vil da kun være et tidsspørsmål når synsobservasjoner av valpene vil skje. Husdyrbrukere med dyr på beite vil trolig også merke at ulveflokken trenger mye mat.


18.07.02 Miljødepartementet legger stadig ut nye utredninger om ulveforvaltningen. Utredningen "Foreløpig vurdering av konsekvenser av ulveforvaltningen" tar for seg mange sider, ett område er jaktrelaterte problemstillinger hvor det sies at ulv må betraktes som en vesentlig mer konfliktskapende art i forhold til høstbart vilt, jegere og jaktutøvelse enn hva som er tilfelle med de andre store rovdyrartene. I områder der en har fått etablering av familiegrupper av ulv, har derfor dette problemkomplekset fått en nokså framtredende stilling ved siden av tap av husdyr. Elg og rådyr er ulvens viktigste naturlige byttedyr under skandinaviske forhold, og en familiegruppe av ulv vil ta en såpass stor del av elgproduksjonen innenfor sitt revir at det vil være nødvendig å redusere den årlige beskatningen gjennom jakt. Følg med på MD`s sider over utredninger


03.08.02 Ulven slo igjen til i Sarpsborg. På gården Isnes, mellom Vestvannet og Ågårdselva. 3 søyer og 5 lam var drept eller skadet så mye at de måtte avlives. Rovviltkontakten fra SNO har vært på stedet og verifisert at det er ulv som er skadevolder. Se nærmere beskrivelse


20.08.02 Ulvejakta i Stor-Elvdal i fjor virket mot sin hensikt. Det mener rovdyrforsker Petter Wabakken. Svenskene likte nemlig ikke den norske ulvejakta og har økt antall ulver i Sverige. Dette melder NRK-Hedemark i dag.


27.08.02 Går det som landbruksminister Lars Sponheim vil, skal ulven få egne, sauefrie soner fra Glomma til svenskegrensen. I disse sonene skal ulven få enerett mens sauen må vike. Dette er en del av Dyrevernsmeldingen som legges fram av regjeringen senere i høst. Landbruksminister Lars Sponheim vil ha egne soner som skal skille ulv og sau. Ulven skal få herje fritt innenfor disse sonene. I hovedsak skal dette være fra Glomma og mot svenskegrensen. Her taper bøndene grunneierretten, men til gjengjeld skal ulven holdes utenfor sauesonene. Disse skal være øremerket sauene. Hvordan Sponheim skal dresere ulven til ikke å gå over Glomma, sier forslaget mindre om.


30.08.02 19 sauer ble drept og minst like mange er skadd av Mosseflokken i nærheten av Spydeberg sentrum i Østfold i dag tidlig. Ordføreren i Spydeberg sier at man ikke lengre kan leve med situasjonen. Ulven må felles. Dette er lite trolig sier Direktoratet. Viltnemnda i Spydeberg reagerer på at DN uttaler seg negativt til felling, før man ser søknaden. Man ser ikke bort fra at enkelte nå kan ta saken i egne hender med DN`s holdning til problemene, slik man nå gjør i Hedemark..


02.09.02 I dag ble det oppdaget at ulven igjen har vært på besøk i en Sarpsborg besettning. 3 sauer er tatt av ulv på beite ved Ramberg ved Rv. 114 i Tune. Personell fra SNO var på stedet idag og verifiserte at det var ulv som hadde tatt dyrene. Det ble observert spor etter minst 2 forskjellige ulver. Området var godt gjerdet.Se nærmere beskrivelse


03.09.02 I dag morges tok ulv i Mosseflokken igjen 9 sauer. Denne gangen i Råde, nærmere bestemt i Jerndalen og Hissingby. Mange sauer er skadet og må trolig avlives, sier skogmester Bjørn Pettersen i Råde, Rygge og Moss. I følge Pettersen kommer han trolig til å søke Direktoratet for Naturforvaltning om fellingstillatelse på ulv. Det er ingen tvil om at det har vært flere ulver på ferde i Råde. Dette melder NRK- Østfold i dag.


05.09.02 Ryktene om utsetting av ulv blusser opp igjen. NJFF-Østfold`s medlemsblad Østfold-Info skriver at mye tyder på at det har blitt satt ut ulv som erstattning for den forsvunnede Alfa-ulven i Aurskog-Høland. I motsettning til tidligere "rykter" hvor noen har snakket med noen som mener at noen har sett noe, har man denne gangen en navngitt person som på anngitt tidspunkt har observert det som kan være en utsetting av ulv fra bil på Rv. 21 like før midnatt torsdag 01.august 2002. Dagen før og dagen etter observasjonen ble det registrert betydelig helikoptervirksomhet i området. Det skal fra tidligere være radiomerkede ulver i området. I artikkelen bli det antydet at det kan være svensker som har foretatt en utsetting. Fylkessekretæren i NJFF-Østfold spør om dette kan bli en ny vendig i norsk rovviltforvaltning. det er viktig at de som har interesse for rovviltforvaltning blir informert om hva som skjer og at de som blir "oppdaget" må forklare sine handlinger for allmennheten. Vi krever å få svar på hva disse tre personene gjorde med et "ulvelignende" dyr på vei ut fra en bil, samt svar på hvorfor slik virksomhet fra luften. Det var avisen Indre Akershus Blad som 07.08.02 meldte om en eventuell utsetting. Saken ble annmeldt til politiet. Lensmannen tror ikke det ble satt ut ulv i Setskog - Jeg har mest tro på at det var en bilsyk hund som ble luftet ved riksvei 21 sent forrige torsdag, sier lensmannen om den påståtte og anmeldte ulve-utsettingen. Norske rovviltforvaltere sier de ikke har noe med saken å gjøre og heller ikke Skanulv har hatt aktivitet i området. Lensmannen forteller at Alfa-tispa har allerede funnet seg en hannulv. Den skal komme fra Gladskogen i Sverige. Dette er en hannulv som har streifet mye i området, men som nå har truffet Alfa-tispa. - Dette er noe vi har vært klar over lenge, helt siden det ble klart at Alfa-hannen på en eller annen måte plutselig var forsvunnet, sier Torgersen. Han kan også fortelle at det er to ung-tisper til i distriktet. De to er merket, den ene går for seg selv, mens den andre holder til sammen med Alfa-tispa. Debatten løper videre.......trykk på artikkelen for lesbart format.

Nok en anmeldelse er innlevert på utsetting av ulv, melder Indre Akershus Blad


11.09.02 Seks sauer er drept av ulv i Tombdalen i Råde ved totiden i natt. Mange sauer er skadet og må trolig avlives. Dette melder NRK-Østfold i dag. Se forøvrig samlesider for ulv i Østfold fra NRK.

Ulveflokken i Halden har sansynlig fått valper i år, mener Petter Wabakken. Dette melder NRK i dag.


23.09.02 Ordførerne i Østfold vil sammen med Fylkesmannen i Østfold, henvende seg til Miljøverndepartementet for å drøfte tiltak mot Mosseflokken. Det er i lengre tid forsøkt å føre dialog med Direktoratet for Naturforvaltning, men der snakker vi til døve ører, sier en representant for ordførerne på NRK nyhetene kl. 1730 i kveld. Man vil i løpet av de nærmeste dager henvende seg til den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet i håp om å få mer forståelse for saken. Mosseflokken er nå ødelagt og har helt klart avvikende adferd blir det hevdet. Ulven går helt inn i tettbebyggelsen, svømmer over elver og vann, hopper over gjerder og går over gårdstun. DN hevder at det nå kun er to ynglende familegrupper i Norge og det er helt uaktuellt å gjøre noe med Mosseflokken nå. Se nærmere omtale i Nasjonen og Østlandets Blad.


26.09.02 Natt til tirsdag ble to sauer drept og to ble så hardt skadd at de måtte avlives, etter at ulv har vært på ferde på Soli Brug. Mosseflokken har nå passert 150 sau, som den er ansvarlig for. Les mer i Sarpsborg Arbeiderblad. Se også Fylkesmannens websider Se også Indre Smaalendene


17.10.02 Dyrevernnemnda i Mysen og Spydeberg oppfordrer til organisert ulvejakt og mener det er hjemmel i dyrevernsloven.. Nødvergeretten i viltlovens paragraf 11 gir bare anledning til å skyte fredet rovvilt dersom det truer mennesker, eller dersom det er i ferd med å angripe bufe. Loven kaller dette «direkte angrep», sier Øivind Holm spesialrådgiver i MD. Les mer i Indre Smaalenenes avis Reaksjonene på utspillet kom selvfølgelig raskt, se link.

Også ordføreren i Skiptvedt må forklare seg om sine uttalelser. Se Indre Smaalendene


06.12.02 Forste ulvevalpen med GPS-sender. Skandulv klarte i går ettermiddag å sette GPS-sender på en sju måneder gammel ulvevalp i Gråfjellflokken. Fra tidligere har også de voksne individene GPS-sender. Dette vil få stor betydning for forskning på barmark og vil vise utvandringsmønster mye bedre. Les mer i Østlendingen.


03.01.03 NRK Østfold melder i dag at det ikke lengre finns spor av ulveflokken i Mossereviret. Fylkesmannens viltforvalter sier at det ikke er registrert spor av revirhevdende ulver i det tidligere Mossereviret. Kun spor etter 1 eller 2 enkeltdyr er registrert på snøen. Hvorfor man ikke finner markering fra ulvetispen eller om denne nå er borte, er nå det store spørsmålet. Løpetiden som inntrer nå i slutten av januar, og tiden fremover vil gi oss svar på om tispen fortsatt er inntakt i reviret, eller om det er ett eller flere av ungdyrene som man ser sporene etter.


13.02.03 Vi trenger ikke å frykte ulven. Det sier Hilde Karine Wam, som har brukt 1.200 timer i Østfold-skogene med sitt ulve-peile-utstyr. Ulveforskeren har nettopp avsluttet sin hovedfagsoppgave ved Norges landbrukshøyskole. Hun har fulgt radiomerkede ulver i Østsfold-skogene med sitt peile-utstyr. Wam har lokket og lurt - og gjort hva hun kunne for å møte ulven, men bare en gang fikk hun øye på en - og den stakk av, forteller hun. Etter planene skal Wam delta på et møte i Sarpsborg den. 12. mars 03, i et samarbeid mellom en lokal jegerforening, kommunen og prosjektet Leve med rovdyr.

Se nærmere omtale av forskningen ved NRK-Østfold og i Aftenposten og fra artikkel i Forskning.


06.03.03 Alfa-paret i Halden-ed flokken ble i dag radiomerket. Tispa ble merket for første gang og hannen fikk byttet ut sin sender som den hadde hatt i ett år. Dette melder Fylkesmannens nettsider.


13.05.03 En hannulv i Halden-Ed flokken ble i dag skutt i Sverige. Dette melder Vestnytt på Svensk TV i sin sending. Ulv rev fredag 10 sauer i en innhegning i samme området. Denne innhegningen var i følge Vestnytt to dager tidligere gjerdet om med "ulvesikre" gjerder med 4 tråder med strøm. Ulven ble skutt når den var på vei til saueinnhegningen. Hannulven var radiomerket.

NRK-Østfold melder at det er Alfa-hannen i Halden-Ed flokken som er skutt. Dette kan medføre at flokken splittes opp eller forlater området. Det nærmeste året vil vise hva som skjer og det er også usikkert om tispen i flokken har ynglet inneværende år. Da spørs det hvor mange hvalper som eventuellt overlever valpestadiet.


08.08.03 Så gjorde ulven seg kjent igjen. I løpet av natten/formiddagen i dag har ulv revet sauer i Jelsnes på Tunehalvøya. 2 sauer ble avlivet på grunn av store skader og 3 sauer ble tatt med på fjøset for nærmere observasjon og behandling. Mens man gikk rundt og undersøkte sauene ble ulven observert i besettningen. Den ble da støkket å la i vei i fullt firspang mot Mingevannet. Like etterpå observserte en person i båt et dyr (som lignet en hund) som svømte over Mingevannet og vedkommende kjørte mot dyret. Dyret snudde og svømte tilbake til Tunehalvøya og når dyret gikk i land ble det observert på ca. 30m. hold. Det var en vellvoksen ulv. Dette skjedde litt før kl. 13:00 på dagen. SNO ble varslet for å verifisere spor og bittmerker.


06.09.03 Ulv revet 3 sauer ved Ramstad i Tune. (Ågaardselva). Det var nettinggjerde uten ekstra sikring eller strøm, og det ble sett spor i ulvestørrelse på jordet der nettingen var bøyd og trolig der ulven hadde gått inn.


09.09.03 Idag ble det sjekket 3 døde sauer og minst fire med bittskade(antall noe usikkert ennå) i Våler kommune nær grensa mot Vestby. Ut fra skadenen blir det vurdert til å være ulv. Det var eldre noe sigent nettinggjerde uten ekstra sikring eller strøm.


24.09.03 Dokument 2 på TV2 hadde i går et dokumentarprogram hvor man forsøkte å finne svar på om ulven vi i dag har i skandinavia er utsatt eller innvandret fra Øst. Programmet ga ingen absulutte svar på dette spørsmålet, men en hel rekke indisier og vitneutsangn, samt noe dokumentasjon som pekte i den rettningen. Våre myndigheter bør snarest sette igang en etterforskning og komme til bunns i dette spørsmålet. Programmet har i alle fall bidratt til at debatten og fokuset på dette har blusset opp med full tyngde. Se nærmere på følgende linker: Dokmunent 2A , Dokument 2 B, WWF-Norge, Nationen


29.10.03 Ulven tok igjen sau i Sarpsborg. Denne gangen i Jelsnesgrenda like ved skolen. En sau ble drept og påspist og en sau måtte avlives på grunn av bittskader. Se nærmere omtale i lokalavisen SA


29.11.03 DNA-undersøkelser gir svar på hvor det er blitt av ulvene i Mossereviret. Ett av individene har trolig vandret til Norrbotten i Nord-Sverige. Dette er sansynligvis den lengste dokumenterte vandringene vi kjenner til. Ett annet individ ble skutt mens det jaktet på kyr i Uppland i Sverige. Det er også fremkommet opplysninger om at ulven som ble skutt i nødverge i Julusdalen i Hedmark i oktober, også kan stamme fra Mossereviret, men dette er ikke offisielt bekreftet. Det er bare et tidsspørsmål får tispen som i våres ble sporet i reviret får besøk av en hanne, mener forskerne. En ulv ble forøvrig registret på den lille sporsnøen vi hadde i november mnd.


12.12.03 Regjeringen har i statsråd den 12. desember 2003 godkjent St.meld. nr. 15 (2003-2004) Rovvilt i norsk natur for Stortinget. Meldingen ivaretar Norges ansvar for å sikre overlevelsen til gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn. Samtidig vil tiltakene i meldingen bidra til en bedre dyrevelferd, bedre erstatningsordninger og større lokal deltakelse sier regjeringen.. Regjeringen setter klare nasjonale mål for alle artene fordelt på seks regioner. Regiongrensene er administrative grenser, og ikke grenser for utbredelsen av de enkelte rovviltartene. Region 3 Øst- Norge er avgrenset til: Fra riksgrensen ved Svinesund langs Oslofjorden til Oslo, videre langs E6 til Minnesund, langs Mjøsa og Gudbrandsdalslågen til Ringebu, videre nordøstover langs Friisvegen og RV219 til Atna, nordover langs Glomma til fylkesgrensen mellom Hedmark og Sør-Trøndelag, sørøstover langs denne fylkesgrensen til riksgrensen mot Sverige og videre sørover langs riksgrensen tilbake til Svinesund. Fylker: Hele Østfold, østre deler av Oslo/Akershus, hele Hedmark med unntak av de nordvestlige deler, og østligste deler av Oppland
Dagens fylkesvise rovviltutvalg og dagens jervenemnder og gaupenemnder skal fra 1. april 2005 erstattes av en rovviltnemnd i hver region med medlemmer fra berørte fylkesutvalg og fra Sametinget. For område 3 Øst-Norge foreslås nemnden å inneholde 7 personer fra regionen, inkl. en representant for å ivareta de samiske rettigheter. Nemndene får hovedansvaret for skadefelling, kvotejakt og lisensjakt på gaupe, jerv og bjørn, og for økonomiske virkemidler rettet mot sau og tamrein i sin region. Ny erstatningsordning vil stimulere til driftstilpasninger i landbruket. Dette vil gi lavere konflikter og bedre dyrevelferd.
For ulv vil hovedansvaret ligge i Direktoratet for naturforvaltning.

Region 3 - Øst-Norge Bestandsmål og forvaltningsprinsipper Forvaltningen i region 3 skal innrettes med sikte på å bidra til å oppfylle de nasjonale mål for rovviltforvaltningen. Herunder skal regionen ha ansvar for å opprettholde en andel av bestanden med ynglinger for alle artene, og forvalte disse ut fra hensynet til nasjonale mål. Den nærmere ønskede geografiske fordeling av faste ynglende bestander fastlegges av rovviltnemnden innenfor rammen av de nasjonale mål for regionen som er gjengitt nedenfor. Streifdyr kan forekomme av alle arter.
Gaupe: Det skal etableres og opprettholdes minst 15 årlige ynglinger av gaupe i regionen.
Jerv: Det skal etableres og opprettholdes minst 7 årlige ynglinger av jerv i regionen.
Bjørn: Det skal etableres minst 5 årlige ynglinger av bjørn i regionen. Som etappemål fastsettes at 3 av disse ynglingene skal være etablert før 2008.
Ulv: Det skal etableres og opprettholdes noen ynglinger av ulv i regionen. Det skal ikke aksepteres familiegrupper eller revirmarkerende par i det samiske tamreinområdet, eller i områdene vest for Glomma, eller i kommunene Alvdal, Tynset, Tolga og Os, jf. nærmere omtale i kapittel 6.1.5.2. En slik avgrensing forutsetter at det nasjonale ansvaret for bestandens overlevelse er sikret innenfor det aktuelle området øst for Glomma. Forvaltningen av ulv er lagt til Direktoratet for naturforvaltning.
Kongeørn: Bestanden forutsettes opprettholdt minst på dagens nivå.

Ansvaret for den lokale viltforvaltningen er lagt til kommunen, og kommunen utøver myndighet på en rekke områder med hjemmel i viltloven og dens forskrifter, særlig innenfor forvaltningen av det jaktbare viltet. I forhold til forvaltningen av rovvilt er kommunen som hovedregel ikke tillagt utøvende myndighet, noe som både har sammenheng med rovviltartenes vernestatus og med at de bruker svært store leveområder. Gjennom sin førstehåndskjennskap til de lokale forhold har imidlertid kommunen en viktig funksjon i forbindelse med det praktiske arbeid knyttet til iverksetting av skadeforebyggende tiltak, bestandsregistrering, skadedokumentasjon og gjennomføring av skadefelling.


16.01.04 Ulven har slått til påny – denne gang på et beiteområde tilhørende Tomb Jordbruksskole i Råde. Tre sauer er døde, og ytterligere ni sauer er tatt under behandling etter voldsomme bittskader. Moss Avis og NRK-Østfold melder dette i dag.Ulven blir sporet videre på snøen.

Fredag ble det funnet et rådyr i Tune som trolig er tatt av ulven. SNO er varslet av kommunen. Se oppslag i Sarpsborg arbeiderblad.


27.04.04 For første gang er ulovlig ulvejakt forsøkt kartlagt. Mer enn tretti tilfeller av ulovlig jakt har skjedd i Skandinavia. I tillegg har 11 ulver forsvunnet under tvilsomme omstendigheter, hvor alt tyder på ulovlig jakt. Disse tallene kommer fra en undersøkelse SVTs "Uppdrag Granskning" og "Brennpunkt" har gjort i programmet Ulvejegerne. Ulvejegerne er del 1 av to dokumentarer om ulovlig ulvejakt i svensk-norske grensestrøk. Se mer på NRK.

Om dette medfører riktighet har "jegere" gjort alle en stor bjørnetjeneste. Da har vi tapt flere år i ulveforvaltningen og effekten av ulvens utbredelse blir ikke synliggjort. Da vil fortsatt ulven være et problem for bygdenorge.


29.04.04 I dokumentaren "Vargjägarna" meiner Brennpunkt å kunna dokumentera at det foregår organisert jakt på ulv i Norge og Sverige. For å avsløra den ulovlege jakta har dei infiltrert jegermiljøa med skjult kamera. Men er ulvejakta eit så alvorleg lovbrot at det er nødvendig å bruka det mest nådelauste våpenet TV-mediet har? Se mer på NRK.


30.04.04 Rovdyrslag på Stortinget Arbeiderpartiet og SV foreslår en omfattende geografisk ulvesone. Det godtar ikke regjeringa, som vil holde ulven øst for Glomma, melder NRK.


05.05.04 Ingen av opposisjonspartiene på Stortinget ser ut til å støtte regjeringens forslag om å opprette en egen ulvesone øst for Glomma, selv om argumentene er vidt forskjellige. Stortinget er også skeptisk til forslaget om nye erstatningsregler for tap av husdyr som blant annet innebærer at husdyrbønder i ulvesoner får en slags erstatning på forhånd melder Nationen


11.05.04 Energi- og miljøkomiteen har behandlet St.meld. nr. 15 (2003-2004) Rovvilt i norsk natur - og kommet med sin innstilling til Stortinget. Se Innst.S.nr 174 (2003-2004) her: Stortinget vil behandle St.meld. nr. 15 (2003-2004) Rovvilt i norsk natur den 13. mai 2004.


15.12.04 Miljøverndepartementet sender 15.09.04 ut på høring ny forvaltningsforskrift om rovvilt. Høringsfristen går ut i dag.


16.12.04 Nye regionale rovviltnemnder er oppnevnt. Østfold inngår i region 4, sammen med Oslo og Akershus. Østfolds representanter er fylkestingspolitikere Andreas Lervik (SV) og Ingrid Willoch (Høyre) faste medlemmer av nemda, mens Senterpartiets Bente Holm Sælid er varamedlem.

Det skal bli interessant å følge det nye utvalgets arbeid. For Sarpsborgs del er vi veldig spent. Når Sarpsborg formannskap 28.09.00 behandlet høringsuttalelse til "Differensiert forvaltning av ulv i Norge" var det bare SV som stemte for at Sarpsborg skulle inngå i forvaltningssonen. Se link til kommunal behandling.


21.12.04 NJFF-Østfold ønsker å felle problemulven som har tatt mange hunder. Fylkesmannen i Østfold støtter dette synet. Se også NRK-Østfold.


28.12.04 Østfolds medlem av den nye regionale rovviltnemnda har allerede markert seg. Andreras Lervik (SV) frykter ulveutryddelse ved ulovlig jakt. Bondelaget og stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (AP) mener Lervik bruker feil taktikk.


06.01.05 I dag kunngjorde Direktoratet for naturforvaltning(DN) at det åpnes for lisensjakt på ulv i to ulike områder i Hedmark.Se mer på DN`s hjemmesider. Også NJFF er fornøyd med at forvaltning av ulv går over i en ny fase.


10.01.05 Det ble idag litt før 0830 påkjørt en ulv på E6 i Råde. Ulven ble sett løpende fra stedet i stor fart. Kommunen, politiet og fylkesmannens personell har foretatt sporing og undersøkelser av på stedet. På stedet og etterfølgende sporing ca 2,5 km er det ikke funnet tegn på at ulven er allvorlig skadd.Det er trolig ulvetispen som de siste årene har levd i reviret som er påkjørt. Se NRK-Østfold.


15.01.05 Foreløpig ingen jakt på ulvetispa som tar hunder sier DN. Dette melder NRK-Østfold.


17.01.05 Nya DNA-analyser visar att det finns hela tre invandrade ulver av finskt- ryskt herkomst i i norra Sverige. SVT meldte dette på nyhetene i dag. Dette vil gi ny fart i ulveynglingen i skadinavia og klart bedre på faren for innavel.


23.01.05 I Hedemark pågår nå den første ordinære lisensjakten på ulv. I alt 5 ulver er tillatt felt i to forskjellige områder. I skivende stund er 3 ulver felt og debatten øker i styrke om dette er riktig. Myndighetene har vedtatt og gitt fellingstillatelse på 5 ulv utenfor det vedtatte ulvesonen. Les mer i Østlendingen.


31.01.05 Den 4. ulven ble felt i Åmot. Tispa i Åstadalsparet falt i Fiskebekklia sør i Åmot i skumringen lørdag ettermiddag. Det var en kvinnelig jeger fra Ringsaker som felte ulven. Se mer i Østlendingen.


01.02.05 Den 5. ulven ble felt i går. Hannulven som ble felt av Løten-mann i går den femte og siste ulven av kvoten på fem under årets lisensjakt. Se nærmere omtale i Østlendingen.. Tidligere direktør i DN, Stein Lier Hansen, kritiserer DN`s håndtering av lisensjakten. - Slik jakta ble lagt opp fra DN og Miljøverndepartementet, er det et under at det ikke skjedde flere feil. Det kan kun skyldes god moral fra jegernes side, sier Lier-Hansen. Han sier at DN har sviktet fullstendig i planleggingen. Han er klar på hva konsekvensen av feilplanleggingen ble. - Da tispa ble skutt, ble det lagt til rette for en oppfatning om at jakta ikke er seriøs. Og reaksjonene har ikke uteblitt. Miljøvernministeren i Sverige sendte brev etter at Gråfjelltispa var felt. Hvis ikke den feilen var begått, kunne jegerne skutt fem ulver uten problemer, sier Lier-Hansen. Han synes beslutningen om å skyte ulvene var riktig. - Men det som har skjedd nå kan sette en stopper for et helt nødvendig forvaltningsregime, sier han. Han roser inntrykket som lisensjegerne har gitt. - De har tilbakevist at det er umulig å drive lisensjakt på ulv. Det er verken umulig eller stort mer vanskelig å felle ulv enn mange andre arter, sier Lier-Hansen. Videre var budskapet at selv om rovviltmeldingen ligger fast, er det fortsatt stort rom for påvirkning. Han oppfordret jegerne til å påvirke sammensetningen av rovviltnemndene som skal drive lokal forvaltning, og til å påvirke nemndenes arbeid. Han har stor forståelse for jegernes frustrasjon over de offisielle tallene for hvor mye ulv som finnes i Norge. - De offisielle tallene blir grunnlaget for nemndenes vedtak om felling, blant annet. Da blir det viktig å påvirke måten bestandsovervåkingen skal foregå på, sier Lier-Hansen. Han tar til orde for at lokale kan foreta sporing, slik det er tilfelle med gaupe. - Det er ekstremt viktig å få lokal aksept for tallene, sier Lier-Hansen.


 

Tilhørende sider om ulv og bufe]

[Til innholdsoversikt]

[Tilbake til hovedsiden]

[Rovvilt i Sarpsborg]

[Forvaltningsplan for ulv]

[Ulvens utbredelse og biologi]

[Grimsö forskningsstasjon]

Ulven i Østfold -FMs websider er utgått


Sideansvarlig: Thor Pinaas