Utsetting av rehabilitert hubro:

Den 23.07.00 fikk viltnemnda melding om en forkommen hubro som var funnet i et hytteområde ved Grimsenkilen i Sarpsborg.

Viltnemnda hentet fuglen og kontaktet Reidar Ryen som tidligere har rehabilitert flere rovfugler på vegne av viltnemnda. Han har et par bur stående på sin eiendom av hensiktsmessig størrelse. Ved en nærmere undersøkelse av fuglen, ble det konstatert at den var sterkt avmagret og grunnen til dette var at fuglen også hadde en skade på vingen. Dette skriver seg sannsynligvis fra en påflyvning, trolig av en ledning i luftstrekk. Det ulykkelige var at fluer hadde lagt egg i såret og det utviklet seg en koloni av fluemark. Det kunne ikke konstateres noe brudd på vingen. Ryen tok et besøk til Fredrikstad smådyrklinikk, hvor han fikk bedøvet fuglen, og sammen med klinikkens folk renset og plukket såret rent for mark, en operasjon som tok innpå 2 timer. Såret ble desinfisert og lukket. Deretter fikk fuglen en 20 dagers medisinkur, som Ryen sørget for å gi i foret ved de daglige rasjonene. Og fore ugler i fangenskap kreves innsikt i fuglens levemønster. Ugler må ha for som inneholder hår, fjær og knokler, slik at "gulpebolle-prosessen" kan opprettholdes. I det fri spiser ugler smågnagere, fugl og dyr med pels og uglen gulper opp baller som inneholder restene som ikke fordøyes. Fuglen kviknet til og hadde god appetitt og kom seg fort. Den veide 1,9 kg. når den ble tatt inn og la på seg ca. 1 kilo på tiden den var i forvaring. Ryen har god erfaring med rovfugler og har tidligere hatt i forvaring musvåk, hønsehauk, spurvehauk, fiskeørn foruten en rekke uglearter på vegne av viltnemnda.


Den 28.08. var den ferdig med medisineringen og rehabilitert og tiden var kommet for å sette den tilbake på funnstedet.

Et rikelig pressekorps var møtt frem for å være med på begivenheten. Det hadde blitt spurt underveis at fuglen var i forvaring og flere hadde blitt bedt om å bli orientert når slippet skulle være. Lokalradioen Radio3 hadde en fyldig reportasje og NRK var tilstede med et filmteam, samt vår egen lokalavis Sarpsborg Arbeiderblad hadde behørig dekning på 1. siden og en 2 siders reportasje i bladet. NRK sendte innslaget i NRK4, lokalsendinger for Østlandet.

Tilstede var også Ole Stensrud som i perioden 1975 - 90 ledet "prosjekt Hubro" i regi av WWF. Det var også Steffan Karlsson, en svensk ornitolog, som våren 1999 ringmerket "vår" hubro i ett kull på 4 unger i Strømstad i Sverige. Fuglen var merket med ring 94A02827, h.bein - rød.

Fuglen bli satt på bakken og etter en kort tenkepause fløy den og mellomlandet på en liten fjellkolle for å orientere seg. Så tok den til vingene og fløy over viken og inn i skogen. Et farlig leven på 3-4 kråker som raskt samlet seg fortalte oss at hubroen hadde satt seg inn i skogen. Nå var det bare et par timer til det var mørkt, så kråkene skulle ikke føle seg for trygge. Kråke er nemlig hubroens favorittkost. Men det drøyer nok et par dager før denne fuglen føler behov for mer mat. Den har ikke lidd noen nød hos Reidar Ryen.

Viltnemnda takker Reidar Ryen for arbeidet han nedlegger av frivillig innsats, for uten denne hadde ikke viltnemnda hatt muligheten for å legge ned så mye arbeid i skadet vilt. Vi er glade for at enda en av våre sjeldne og prektige rovfugler har fått en ny mulighet..

Her er en link til Sarpsborg Arbeiderblad`s dekning av saken. Bildene er skannet fra SA.


10.02.03. Så skjer det utrolige. Etter 2 år får vi igjen inne en Hubro som er skadet og den blir plassert hos Reidar Ryen. Den ble funnet innerst i Horneskilen, like ved veien. Også denne er ringmerket og når vi leser av ringens nummer viser det nærmest umulige seg, det er samme fuglen. Nå er den to år eldre og kjønnsmoden, trolig en hannfugl etter vekten å bedømme. Verdien av fuglen for artens utbredelse er med andre ord steget betraktelig. Les oppslag i SA.

Ryen tok fuglen til Fredrikstad smådyrklinikk, hvor han fikk bedøvet fuglen og røntgenfotografert vingen. Det var ikke brudd, men en ytre skade som ble sydd igjen og så ventet noen dager med penilin i foret. Nå nærmer tiden seg for å få friheten tilbake. Det at samme fuglen kommer inn to ganger sier noe om hvor skjeldne disse fuglene er i Østfold, samtidig viser dette at fuglen har tilhold i området og at forrige behandling og utsetting igjen, var vellykket.


[Tilbake til hovedsiden]

[Tilbake til oversikt]

Sideansvarlig: Thor Pinaas