17.02.00: Forslag til Nasjonalt overvåkingsprogram for store rovdyr

Direktoratet for naturforvaltning (DN) er gitt i oppdrag å vedta et Nasjonalt overvåkingsprogram for store rovdyr. En arbeidsgruppe har nå fremmet forslag til et slikt program.

I denne rapporten presenteres et forslag til metoder som kan oppfylle de skisserte overvåkingsbehov. De fleste foreslåtte overvåkingsmetodene er en videreføring, videreutvikling og standardisering av eksisterende metoder som benyttes i Norge i dag, men det er også foreslått nye metoder. De overvåkingsmetodene som er foreslått vil ikke nødvendigvis være tilstrekkelige for bestandsovervåking av store rovdyr dersom det skulle skje vesentlige endringer i bestandene og/eller målsetningen for disse.

Overvåking av store rovdyr på landsbasis foreslås gjennomført ved bruk av generelle overvåkingsmetoder, dvs:

I. Skadedokumentasjon på bufe og tamrein
II. Tilfeldige rovviltobservasjoner
III. Fallvilt og jaktmateriale
IV. Rovviltobservasjoner fra elgjegere

I.-III. gir informasjon om bestandsutbredelse. Bestandsutvikling overvåkes gjennom bruk av andre metoder. For gaupe er overvåkingsbehovet spesielt knyttet til områder med kvoteregulert jakt. Overvåkingen i slike områder gjennomføres ved akkumulering av familiegruppeobservasjoner, samt bruk av takseringslinjer der hvor de klimatiske forholdene ligger til rette for dette.

Bestandsmålsettingen for jerv i Sør-Norge er spesielt knyttet opp mot antallet årlige ynglinger innenfor kjerneområdet. Det foreslås derfor at overvåkingen skjer ved årlige registrering av ynglehi i kjerneområdet. Utenfor kjerneområdet overvåkes bestandsutviklingen ved bruk av takseringslinjer, hvor det legges særlig vekt på "Østkorridoren" mellom kjerneområdet og svenskegrensa. Overvåkingen av jervebestanden i Nord-Norge (inkl. Nord-Trøndelag) skjer gjennom registrering av ynglehi annethvert år.

Overvåkingen av bjørn foreslås gjennomført ved aktivt søk etter spor av binne med unger på vårsnøen. I tillegg legges det særlig vekt på registrering av binne med unger og overvintringshi gjennom generelle overvåkingsmetoder. Bjørn skal i tillegg overvåkes gjennom en periodisk fangst-gjenfangst undersøkelse.

Overvåkingsbehovet for ulv er spesielt knyttet opp mot registrering av familiegrupper og par. Overvåkingen bør hovedsakelig baseres på aktiv snøsporing, slik som i dag.

En funksjonell og sikker flyt av innsamlede data er en viktig del av overvåkingsprogrammet. Rask og effektiv kanalisering av data, samt formidling av informasjon vil være viktig. Kvalitetssikring og en sikker ivaretagelse av innsamlede data gjennom en sentral, nasjonal database er nødvendig. Arbeidsgruppa foreslår etablering av sentralt databasesystem gjennom utvidelse av dagens ROVBASE 1.0.

Forslagene innebærer ikke vesentlige endringer når det gjelder de ulike aktørers roller og ansvar. Det er imidlertid foretatt en konkretisering av disse forholdene.

Ut fra forslaget til overvåkingsprogram er det foretatt en økonomisk fordeling mellom tiltak. 70% av midlene settes av til gjennomføring av overvåkingsmetoder, mens 30% settes av til nasjonale oppgaver som FoU, opplæring og informasjon. Fordelingsnøkkelen er likevel fleksibel og vil måtte revurderes ved enhver evaluering av overvåkingsprogrammet.

Arbeidsgruppa foreslår at det nedsettes en Fennoskandisk overvåkingsgruppe som har periodiske sammenkomster for å koordinere, standardisere og videreutvikle overvåking av store rovdyr i Fennoskandia.

Vedlegg :

Les hele rapporten ved å klikke her